Alliansen gynnas inte av att synas i media

ANNONS
|

Gapet mellan de politiska blocken har den senaste månaden krympt från 5,0 till 3,3 procentenheter i GP/Sifos väljarbarometer. Men rörelserna inom väljarkåren är små.

- Förklaringen är att alla går i väntans tider. Det pågår generationsskiften i tre av fyra allianspartier och ingen vet just nu hur den nya Alliansen kommer att se ut, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Under årets första månader har de borgerliga fått stor uppmärksamhet i media. I januari var det Moderaterna med valet av Anna Kinberg Batra som stod i fokus, medan både Kristdemokraterna och Folkpartiet blivit flitigt omnämnda under februari och början av mars.

ANNONS

- Jag tror det finns en stor osäkerhet om vart M är på väg. Hittills har Kinberg Batra inte visat vilken politisk linje hon tänker driva, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Den nya partiledaren tillsatte i januari sex arbetsgrupper som ska utveckla M:s politik med sikte på valet 2018, men har inte presenterat särskilt många förslag.

En snabbsökning i pressarkivet ger klent resultat. Förutom att Kinberg Batra vill skärpa reglerna för anhöriginvandring och att M föreslår en jämställdhetsbonus för vabbande pappor, handlar klippen mest om nyförälskade Fredrik Reinfeldt och Anders Borg.

Folkpartiledaren Jan Björklund fick mycket press i samband med utspelet om integration och skola, som bland annat innehöll ett förnyat krav på språktest av invandrare. Han utsätts nu för hård intern kritik, både av etablerade socialliberaler och av Liberala studenter som kräver hans avgång.

Mindre smickrande har också de artiklar varit som handlat om hur FP-ledaren Jan Björklund blev osams med Centerns Annie Lööf i samband med decemberöverenskommelsen.

- Alla förväntar sig att även Folkpartiets ska byta ledare, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Ovanligt stort utrymme i medierna har den senaste tiden ägnats Alliansens minsting, KD. Men långt ifrån allt som rapporterats om partiledarstriden har varit positivt.

Den maktkamp som pågått bakom kulisserna sedan Göran Hägglund tackat för sig är, enligt vissa tidningsuppgifter, inte särskilt snygg. Samtidigt är frågan hur många väljare som egentligen bryr sig.

ANNONS

Med Ebba Busch Thor kvar som enda kandidat väntas Kristdemokraterna förändra sin politik. Men än är det för tidigt att veta om opinionen påverkas när "höger slår vänster, ungdom slår erfarenhet, karisma slår riksdagsplats och kvinna slår man".

- Det är just vid skiften som ledare kan sätta ny prägel på politiska partier, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Han tycker det ska bli intressant att se vad den nya KD-ledaren vill. Under striden mellan partiledarkandidaterna har splittringen i partiet blivit tydlig.

- Det är uppenbart att det finns två falanger inom Kristdemokraterna, men det är ändå ovisst hur Ebba Busch Thor kommer att agera. En partiledares roll är ju också att samla partiet, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Eftersom opinionsmätningen genomförts 2-12 mars har inte veckans mest uppmärksammade politiska nyhet, om regeringens agerande i samband med att avtalet med Saudiarabien avbröts, hunnit få något genomslag.

- Och det är tveksamt om Saudiaffären överhuvudtaget får någon effekt på opinionen. Just när det gäller utrikespolitiska frågor tar det en stund innan de sipprar ner genom folklagren, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Statsvetarprofessorn är inte överraskad över de små rörelserna inom väljarkåren. Han betonar att förändringar oftast går gradvis och över lång tid.

- Just nu är det vår med mycket förväntan i luften, avslutar han.

ANNONS

Fakta: Tre tendenser

All-time-high för SD

Sverigedemokraterna får stöd av 13,9 procent av väljarna, vilket är partiets högsta siffra i en Sifo-undersökning. Inom LO svarar 23 procent att de skulle ha röstat på SD om det vore val i dag. Partiet är nu större än MP i alla tre storstäderna.

S tilltalar kvinnorna

Var tredje kvinna, 33, 9 procent, stöder Socialdemokraterna. Men det största regeringspartiet har betydligt svårare att locka manliga väljare. Bara 25,8 procent av männen sympatiserar med S.

Lööf i medieskugga

Centerpartiet har inte gjort mycket väsen av sig hittills i år. Medan övriga allianspartier fått en hel del press, har det varit tyst om Annie Lööf. Åtminstone fram till dess att hon sågade regeringens utredning om vinster i välfärden som "ren och skär statssocialism och en doft av 70-talet". Partiet når 6,6 procent.

ANNONS