En stor dag för Göteborg och en stor dag för Alliansen att vi fått till det, säger moderaternas gruppledare Axel Josefson.
En stor dag för Göteborg och en stor dag för Alliansen att vi fått till det, säger moderaternas gruppledare Axel Josefson.

Alliansen bildar minoritetstyre i Göteborg

Alliansen och vänsterblocket med V, MP och Fi inleder ett valtekniskt samarbete i Göteborg. Det innebär att den borgerliga alliansen tar över makten.

ANNONS
|

Läget i Göteborg har varit låst efter valet. Med Sverigedemokraterna och det lokala uppstickarpartiet Demokraterna har situationen komplicerats och inget av de traditionella blocken har kunnat skapa majoritet. Men nu löses knuten upp på ett okonventionellt och oväntat sätt. Genom en valteknisk överenskommelse gör nu Alliansen upp med det rödgrönrosa blocket som presenterades under gårdagen.

- Det finns ingen politisk uppgörelse bakom överenskommelsen. Det handlar om ett valtekniskt samarbete enligt praxis, säger Axel Josefson (M) som troligen kommer att ta över som ordförande i kommunstyrelsen.

ANNONS

- Det är ett minoritetstyre och vi kommer att behöva samarbete med andra partier, både till höger och vänster.

Han ser främst möjligheten till göra upp både med Socialdemokraterna och med Demokraterna.

Sista ordet sagt?

Men frågan är om det sista ordet är sagt.

- Vi hoppas att de socialdemokratiska väljarna sätter press på sitt parti. Och skulle S rösta på den rödgrönrosa budgeten den 22 november faller överenskommelsen och vi är då beredda att ta över, säger Daniel Bernmar (V) som trots uppgörelsen vill markera att han går i opposition.

Beskedet innebär att Socialdemokraternas makt i Göteborg bryts efter 24 år och att de två största partierna förlorar positioner och inflytande i nämnder och bolag.

- Det är en ohelig allians när den är som sämst. Det är ett spel om makten istället för att få till ett ansvarsfullt styre för Göteborg, säger Ann-Sofie Hermansson (S) besviket.

ANNONS

Bordlägga budgeten

Att hon skulle rösta på den rödgrönrosa budgeten är uteslutet. Istället talar hon om att försöka få till en så kallad minoritetsbordläggning. Det innebär att en budgeten skjuts upp om minst en tredjedel av de närvarande ledamöterna begär det. Syftet är att kunna fortsätta att föra samtal i hopp om att uppnå ett bredare styre i kommunen.

- Alla möjligheter är inte uttömda. Vi får se vad som händer, säger hon hoppfullt.

Men frågan är vilka som är intresserade att tala med henne efter dagens besked.

- Mentalt tror S att de ska bestämma och vill inte släppa ordförandeklubban. Det håller inte. Det är inte svårare än att fem myror är fler än fyra elefanter, säger Helene Odenjung (L).

Att man gör upp mellan höger och vänster på det här sättet är ovanligt. Men det har hänt tidigare.

ANNONS

- Den här typen av samarbete är inte unikt. Det finns flera exempel på så kallade regnbågskoalitioner och samarbeten, främst i kommuner där ett parti haft makten under lång tid, säger kommunforskare David Karlsson vid Göteborgs Universitet till TT.

TT

Fakta: Mandatfördelning i Göteborg

Alliansen: 24 mandat

(Moderaterna 12, Centern 3, Liberalerna 6 och Kristdemokraterna 3)

De rödgrönrosa: 19 mandat

(Vänsterpartiet 11, Miljöpartiet 6 och Feministiskt initiativ 2)

Socialdemokraterna: 17 mandat.

Demokraterna: 14 mandat.

Sverigedemokraterna: 7 mandat.

För majoritet krävs 41 mandat.

ANNONS