Alla hjärtans dag så som vi vill visa upp den. Men är bilden helt sann? Arkivbild.
Alla hjärtans dag så som vi vill visa upp den. Men är bilden helt sann? Arkivbild.

Alla hjärtans dag – himmel eller helvete?

Tända ljus, djupröda rosor – och tjugo uppdateringar på Facebook? Alla hjärtans dag riskerar att bli en mardröm för den som längtar efter kärlek. Men det går att värja sig mot den bild av kärlek som förmodligen kommer att kavlas ut på sociala medier under veckan.

ANNONS
|

Alla hjärtans dag och sociala medier – en kombination som kan inspirera men också skapa tomrum, anser Emma Engdahl, docent i sociologi vid Göteborgs universitet, som forskar om människans behov av kärlek och vad som händer när hen inte får det behovet tillfredsställt.

- Man kan bli inspirerad och komma i god stämning när man får se alla vackra kärleksberättelser. Men om man sitter och önskar att man hade någon att visa upp sig med, så kan det skapa tomrum och sorg över att man är ensam, säger hon till TT.

ANNONS

Mer än kärlek

Men det som läggs ut på Facebook, Twitter och Instagram den 14 februari handlar kanske inte i första hand om kärlek. Alla hjärtans dag har i allra högsta grad också en kommersiell sida.

För att skapa stämningen som många vill visa upp i sociala medier så krävs det ju mer än kärlek, påpekar Engdahl.

- Det är ofta det runtomkring som skapar den romantiska stämningen, som blommorna, chokladen, vinet...

Sociala medier plockar å sin sida även fram tävlingsinstinkten, något som kan vara väl värt att komma ihåg för den som riskerar att känna ett styng av avund eller ensamhet vid anblicken av andras uppdateringar på alla hjärtans dag.

- Vi ska ju överträffa varandra, det som blir fint och kärleksfullt blir plötsligt en prestation. Nu ska vi prestera denna presentation av oss själva som det lyckade paret, säger Engdahl.

ANNONS

- Det kan skapa stress och ångest, särskilt om man känner att man inte har någon partner. Fler än någonsin lever ju ensamma i dag.

Älska på olika sätt

Men visst går det att se på alla hjärtans dag på fler än ett sätt. Kärlek handlar inte bara om romantisk tvåsamhet, så ta tillfället i akt och visa kärlek mot en vän, en förälder eller någon annan, tipsar Engdahl.

- Det kan vara ett tillfälle att älska sig själv, att göra det till en dag då man får visa sig själv omsorg.

Den som verkligen vill värja sig mot dagen kan helt enkelt också gå offline. Att strunta i alla hjärtans dag ska dock inte förväxlas med bojkott av kärleken. För den är något vi alla behöver, påpekar Engdahl.

- Min forskning visar ändå att vi alla har ett behov att vara älskade. Men det handlar nog om något annat än den bild som vi försöker visa upp under alla hjärtans dag.

ANNONS
TT

Fakta: Kärlek, kommers men också kritik

Alla hjärtans dag firas den 14 februari, på Valentindagen. Sankt Valentin dog enligt legenden martyrdöden i Rom på 200-talet för sin tro på kärleken. Nu för tiden kan vi ge en ask geléhjärtan eller en bukett rosor till vår hjärtevän. En kärlekshandling som syns ute i handeln. Enligt Svensk Handel ökar försäljningen av chokladpraliner, blommor och godis rejält.

Motstånd och kritik mot alla hjärtans dag finns världen om. I många länder kritiseras högtiden för att vara ett kommersiellt och ytligt jippo, snarare än ett firande av kärlek. Förra året uppmanade Pakistans president Mamnoon Hussain folket att undvika firandet.

Högtiden har även kritiserats från feministiskt håll för att betona traditionella könsroller.

Källa: Svensk Handel

ANNONS