Akut brist på kikhostevaccin

ANNONS
|

Det är företaget som tillverkar vaccinet som går ut med information om att de från och med i höst bara kan leverera 80 procent av det grundvaccin som Sverige har beställt, skriver DN.

– Det är i grunden en råvarubrist, kombinerat med ökad efterfrågan i världen, säger Thomas Arvidsson, barnhälsoöverläkare på Västra Götalandsregionen, till GP.

Vaccinet köps in nationellt, vilket innebär att bristen drabbar hela landet. Vaccinet ges i två omgångar, den första vid barnets första levnadsår och den andra vid 5,5 års ålder, då en påfyllnadsdos ges.

– Det är framför allt brist på vaccinet till femåringarna, säger Thomas Arvidsson.

ANNONS

Vaccinet som ges under det första levnadsåret ger skydd mot difteri, stelkramp, polio, hjärnhinneinflammation och kikhostia. Från och med första augusti i år, i Västra Götaland, ges även skydd mot hepatit b. Påfyllnadsdosen vid 5,5 års ålder ökar på skyddet mot difteri, stelkramp, polio och kikhosta.

– Vid den åldern har barnen fortfarande ett bra skydd mot de flesta sjukdomarna, möjligt att det börjar bli lite sämre mot kikhosta, säger Thomas Arvidsson.

Och nu råder alltså brist på påfyllnadsvaccinet, vilket får konsekvensen att skyddet mot just kikhosta blir lidande. De omedelbara följderna av vaccinbristen består av mängder av praktiskt extraarbete för vården, någonting som kommer att påverka patienterna.

– Risken är att ett och annat barn inte får den här påfyllnadsdosen. Ju mer krångel det är, desto fler är det som inte bryr sig om att ta vaccinet, just för att det är för krångligt. Det här kommer att öka bortfallet vid vaccinationer, säger Thomas Arvidsson.

Även om bristen just nu främst är koncentrerad till påfyllnadsvaccinet är det bara en tidsfråga innan även grundvaccinet sinar, menar Thomas Arvidsson.

– Är det brist på femårsvaccinet kommer det snart att visa sig vara brist på förstaårsvaccinet. De bygger på samma råvaror.

ANNONS

Men även om grundvaccinet inte sinar kan den nuvarande bristen innebära allvarliga konsekvenser även för de allra minsta barnen.

– De medicinska konsekvenserna ifall detta fortsätter är att det kan börja gå mer kikhosta i barnfamiljerna. Vaccinet mot kikhosta går ut på att de allra minsta barnen inte ska smittas av föräldrar eller syskon. När då syskonens skydd sjunker är det de som tar hem kikhostian. Då är risken större att bebisar smittas innan de fått sitt eget skydd, säger Thomas Arvidsson.

Och tiden är knapp för att rätta till situationen.

– Om vi lyckas lösa detta under pågående höst så kommer vi få ett antal praktiska komplikationer, men inte medicinska följer. Om bristen fortsätter kan jag tänka mig att vi ser medicinska konsekvenser på två års sikt.

Sverige skiljer sig från Norge och Finland i hanteringen av vaccininköp. Våra grannänder använder sig av nationella buffertlager för att klara sådana här situationer.

– Vi är kritiska till hela processen. Vi har inte förutsett det här på ett vettigt sätt i Sverige, säger Thomas Arvidsson.

Enligt honom har de senaste årens upphandlingar pressat priserna på vaccin, vilket lett till att företagen bara tillverkar precis så mycket som beräknas gå åt - men inte mer.

ANNONS

– Dessa vacciner är nationellt upphandlade, men det finns inget nationellt ansvarstagande för konsekvenserna. Marknaden klarar inte att hantera ett sådant här läkemedel på egen hand, det måste finnas någon form av överordnad kontroll och ansvarstagande, säger Thomas Arvidsson.

ANNONS