Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Thomas Östman på Stockholms tingsrätt berättar om säkerhetsläget under rättegången

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Akilov spenderar 40-årsdagen i rätten

  Inför det kanske största säkerhetspådraget någonsin spenderar terroråtalade Rakhmat Akilov sin 40-årsdag i en underjordisk säkerhetssal i Stockholm.
  – Den enda man kan jämföra med när det gäller säkerheten är rättegången efter mordet på Anna Lindh, säger Thomas Östman, regional säkerhetschef för tingsrätterna i Stockholm.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  När rättegången efter dådet på Drottninggatan i april förra året går in på sin andra dag fortsätter åklagarnas sakframställan. I går lades stort fokus på hur Akilov radikaliserades och hur han förberedde sig för att utföra dådet och åklagarnas presentation av hur den tilltalade levde innan attentatet slutade vid den 6 april – dagen innan attacken.

  Under onsdagen väntas åklagarna Hans Ihrman och Hans Jörgen Hanström mer detaljerat gå in pådet som skedde före, under och efter Akilov kapade lastbilen och utförde dådet.

  Idag fyller också Rakhmat Akilov 40 år.Födelsedagen inleds med att han väcks i sin sju kvadratmeter stora cell på Kronobergshäktet innan han via en underjordisk gång transporteras till säkerhetssalen av Kriminalvården.

  Även säkerhetssalen ligger som en bunker underjord och ett skottsäkert glas skiljer åhörarna från Akilov och de andrapersonerna som medverkar i rättegången.

  Stort säkerhetspådrag

  Säkerheten runt förhandlingen är enorm. Thomas Östman, regional säkerhetschef för tingsrätterna i Stockholms, berättar att den enda rättegången han vet som kan jämföras med den som nu pågår är rättegången efter mordet på utrikesminister Anna Lindh.

  – Då hade vi ungefär ett lika stort massmedialt intresse, men den gången hade vi bara en sal, nu finns även en till sal där allmänheten kan följa rättegången, säger Thomas Östman.

  Han berättar att Stockholms tingsrätt i samband med polisen avgör hur säkerhetsapparaten runt rättegången ska se ut.

  – Vi har ett samspel med polisen. Vi har möten och polisen tittar på hotbilder och vi gör en gemensam bedömning kring vilken nivå vi bör lägga säkerheten.

  Med tanke på att Akilov uppger sig ha utfört sitt dåd på uppdrag av IS, finns det någon hotbild mot rättegången?

  – Jag vill inte gå in på någon hotbild direkt sådär, men vi har den bemanning vi anser behövs under rättegången.

  Kommer den att se likadan ut under hela rättegången?

  – Vi får se lite. Det största intresset är väl den här veckan och nästa när han ska höras. Då får vi göra en ny bedömning kring vilken nivå vi ska lägga säkerheten.

  Det måste vara praktiskt att säkerhetssalen ligger så nära häktet?

  – Det är det och det är därför det är en säkerhetssal då vi kan transportera de frihetsberövade via den här gången som finns mellan häktet och salen, säger Thomas Östman.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.