Ahlin efterlyser respekt för ämbetet

ANNONS
|

Söder säger att han personligen inte tar åt sig.

-Men det är beklagligt, man skulle kunna förvänta sig lite mer av riksdagsledamöterna hur man uppträder, vett och etikett, säger han till Ekot.

Söders uttalanden i en tidningsintervju i helgen om samer och judar har i flera dagar lett till markeringar mot honom som andre vice talman i riksdagen. Häromdagen vägrade Rossana Dinamarca (V) att säga "herr talman" när hon inledde sitt anförande. När Söder påpekade att man ska säga så svarade Dinamarca med: "du är inte min talman".

Under onsdagens debatter fortsatte protesterna. Miljöpartisten Jan Lindholm sade riihkabeaivvi sardnideaddji - herr talman på nordsamiska - vilket fick Söder att inflika "herr talman". Däremot sade han ingenting när vänsterpartisten Karin Rågsjö inledde med orden:

ANNONS

-Shalom, herr talman.

Ett språk

Även Pernilla Stålhammar (MP) och Annika Hirvonen (MP) valde andra språk, Stålhammar romani, när de tilltalade talmannen. Åtminstone ena gången kom Björn Söder med tillrättavisandet: "herr talman heter det".

Talman Urban Ahlin framhåller att det bara används ett språk i riksdagen och det är svenska.

-När vice talmännen går in i stället för mig, har de ett annat uppdrag än när de är vanliga riksdagsledamöter och ska föra fram sitt partis politik. Och jag menar att det är viktigt att man upprätthåller ett slags attityd till talmansämbetet, säger han.

Visa respekt

Det finns inte reglerat någonstans att man ska säger herr eller fru talman, men det har varit praxis i decennier. Bakgrunden är att ledamöterna ska debattera genom talmannen för att det inte ska uppstå för hårda konfrontationer mellan två ledamöter.

SD:s tillfällige partiledare Mattias Karlsson tycker att markeringarna mot Söder är olyckliga.

-Har man synpunkter mot honom som företrädare för SD så ska man markera mot honom i den rollen. I rollen som talman har det inte framförts någon kritik mot Björn Söder vad jag vet, säger Karlsson till TT.

ANNONS