Agnes Wold om amningshetsen i Sverige

Amning är livsviktigt - om man bor i ett U-land.Men här är amningshetsen överdriven och ger bara kvinnor dåligt samvete, enligt bakteriologiprofessorn Agnes Wold.

ANNONS
|

Många har någon i sin närhet som våndats av det, eller har kanske upplevt det själv: pressen att amma sitt nyfödda barn, och kanske till och med känslan av misslyckande om amningen inte fungerar.

Amningshetsen var dock värre förr, det berättar Agnes Wold, som är professor och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Väldigt sorgligt, konstaterar Wold, och berättar hur hetsen kom på slutet av 80-talet för att sedan eskalera och nå sin kulmen kring år 2000. Det hade sin bakgrund i att barn i U-länder fått pulverersättning som blandats med smutsigt vatten, och dött i diarréer.

– Det fick barnläkare att reagera, och WHO tog ett beslut om att amning skulle förespråkas. Men problemet var att man inte skiljde på u- och i-länder. Och här gick det helt överstyr.

ANNONS

Påståendena om hur viktigt det är för hälsan att alla barn ammas i ett land som Sverige har överdrivits våldsamt, menar Wold. Och levande bevis för detta finns.

– Av barn som föddes på 70-talet i Sverige var det bara 20 procent som ammades 3 månader eller mer. De människorna går ju omkring här i dag och ser hur friska ut som helst eller hur?

– Även om det blivit mycket bättre i dag, är det fortfarande förfärligt med detta osakliga och moraliserande kring amning, säger Wold, och tar som exempel Socialstyrelsens amningsföreskrifter. Där kan man bland annat läsa råden sjukvårdspersonal ska ge nyblivna föräldrar om "hur man kan stärka anknytningsprocessen mellan modern och spädbarnet i samband med uppfödning med modersmjölksersättning".

Det låter ju som om det är svårt att knyta an mellan bebis och mamma om man inte ammar?

– Ja, det låter så, men det finns det förstås inget belägg för. Spädbarn har en enorm medfödd förmåga att få vuxna och äldre barn att ta hand om sig. Förresten - varför oroar man sig inte för pappans "anknytning"? För flera år sedan frågade jag Socialstyrelsen varför det står som det gör i deras föreskrifter, men inget har hänt, säger Wold.

ANNONS

– Det är naturligtvis inget fel på att amma. Hälsoeffekterna är två: det ger bra näring och minskar infektioner. Men det är ju bara livsnödvändigt i fattiga länder där man inte kan blanda pulver i rent vatten, och förr, under människans första miljoner år på jorden, när 20 procent av spädbarnen dog av infektioner. I dag har vi lite förkylningar och magsjukor och om man ammar eller ger ersättning är tämligen ointressant. Det är upp till var och en att bestämma.

ANNONS