Enligt Resumé har nu Aftobladet startat en internutredning för att gå till botten med anklagelserna som har riktats mot en manlig medarbetare på tidingen. Bild: Tomas Oneborg/TT
Enligt Resumé har nu Aftobladet startat en internutredning för att gå till botten med anklagelserna som har riktats mot en manlig medarbetare på tidingen. Bild: Tomas Oneborg/TT

Aftonbladet internutreder brottsanklagad medarbetare

Aftonbladet har enligt Resumé inlett en internutredning efter att en av tidningens medarbetare i sociala medier anklagats för våldtäkt och sexuella trakasserier.

ANNONS
|

Anklagelserna mot Aftonbladets medarbetare riktades i början av veckan av en känd kvinnlig svensk medieprofil som i sociala medier beskrev om hur hon drogades och våldtogs av mannen 2006.

Inlägget skrevs under hashtaggen "Metoo" som den senaste tiden används av tusentals och åter tusentals kvinnor i både Sverige och övriga världen för att berätta om och belysa hur depå olika sätt blivit utsatta för övergrepp eller sexuella trakasserier av män. Hennes inlägg kan mycket väl ha varit det inlägg som gjorde att kampanjen fått så stor spridning i just Sverige.

Utredningen lades ner

Övergreppet den kvinnliga medieprofilen anklagar Aftonbladets medarbetare för polisanmäldes 2011 och ärendet lades ner 2012. I åklagarens beslut för att lägga ner förundersökningen står det enligt Expressen:

ANNONS

”Målsäganden och den som varit misstänkt i ärendet har under utredningen lämnat olika versioner av händelseförloppet. Övrig bevisning i målet ger visst stöd för den version målsäganden lämnat; dock inte tillräckligt för att en fällande dom i tingsrätt ska kunna förväntas”.

Efter att Aftonbladets medarbetare namngavs av den kvinnliga medieprofilen har fler kvinnor riktat anklagelser mot honom i sociala medier.

En av kvinnorna berättar om hur hon, då 14 år gammal, hörde av sig till mannen som hon då beundrade i sociala medier. Enligt en skärmdump som hon har offentliggjort i sociala medier ska då Aftonbladets medarbetare i ett skrifligt svar undrat om hon "vill ligga".

Aftonbladet: "Hanterar det som ett personalärende"

Enligt Expressen har totalt fyra kvinnor anklagat den utpekade mannen för olika typer av övergrepp eller trakasserier. Enligt uppgifter till branschtidningen Resumé har Aftonbladet inlett en internutredning för att gå till botten med anklagelserna som har riktats mot mannen.

Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén bekräftar i ett SMSför Resumé att tidningen utreder anklagelserna.

"Det är många uppgifter och anklagelser som cirkulerar just nu. Vi tar naturligtvis allt på största allvar. Vi hanterar det här som ett personalärende och utreder dessa uppgifter inom ramen för det", skriverSofia Olsson Olsén i sms:et.

ANNONS