Afghanistaninsatsen kritiseras skarpt

ANNONS
|

Omkring 9000 kvinnor och män har tjänstgjort i den svenska militära Afghanistaninsatsen 2002–2014. Fem svenska soldater har dödats, liksom två afghanska tolkar. Ett 30-tal svenska soldater har skadats.

Kostnaderna för hela Sveriges engagemang, inklusive civila insatser och bistånd, kan vara så stor som 27,5 miljarder kronor beroende på hur man räknar.

Ändå pekar utredningen av den svenska Afghanistaninsatsen på att få mål har uppfyllts. Den svenska styrkan anses inte ha bidragit till att säkerheten upprätthållits i önskvärd utsträckning. Den har heller inte tillräckligt lyckats bygga upp förmågan hos de afghanska säkerhetsstyrkorna. Däremot anses Försvarsmakten ha utvecklat sin egen förmåga, till exempel i samarbetet med Nato.

ANNONS

"Finns ingen"

Det civila biståndet har inte heller kunnat minska fattigdomen.

- När det gäller minskad fattigdom så måste man säga att det finns ingen, säger Tone Tingsgård.

TT: Var insatsen värd kostnaderna?

- Jag menar, att har man lärt sig något av det här så kan man våga säga att det är värt pengarna. Men det beror faktiskt på hur man förvaltar erfarenheterna.

Det finns dock några ljusglimtar. Biståndet har bidragit till en positiv utveckling när det gäller utbildning och sjukvård, inte minst för kvinnor. Målen att verka för ett demokratiskt samhälle och att stärka kvinnors ställning bedöms ha nåtts till "viss grad", men oklart hur långsiktigt.

"Hon duckar"

Utrikesminister Margot Wallström (S) säger sig inte kunna svara på om insatsen var värd priset. Hon vill först studera utredningen, men är tydlig med att ingen skugga ska falla över dem som arbetat i Afghanistan:

ANNONS

- Det finns ingen som kan peka på att de har begått några misstag, har gjort övergrepp, har begått några fel.

Wallström säger att man nu måste dra lärdomar.

Hans Linde, Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson, säger att Tingsgård framstod som "ganska försiktig".

- Jag tycker att hon duckar för den stora knäckfrågan, nämligen varför misslyckades man med uppdraget att skapa säkerhet i Afghanistan, säger han till TT.

Tydlig skillnad

Utredaren konstaterar att insatsen inte präglades av samordning och samsyn och att övergripande mål sällan konkretiserades på operativ eller taktisk nivå. Tingsgård föreslår en funktion på statssekreterarnivå för styrning, analys och uppföljning.

Anna-Karin Johansson, generalsekretare i Svenska Afghanistankommittén, säger till TT att kommittén länge varnat för civil och militär samverkan – något också Tingsgård nu gör.

- I ett land som Afghanistan där det finns väldigt många olika konflikter och där den internationella styrkan så småningom drogs in och blev den del av den interna konflikten, så är det väldigt viktigt för oss som aktör att vara opartisk, säger hon.

ANNONS
TT

Fakta: 9000 svenskar stred

Under perioden 2002–2014 har 9000 män och kvinnor tjänstgjort i den svenska militära insatsen, som kostat tio miljarder kronor. Utvärderingens fokus ska ligga på den svenska verksamheten i norra Afghanistan 2006–2014.

Fem svenska soldater och två lokalanställda tolkar har stupat och ett 30-tal svenska soldater har skadats. Någon bedömning av hur många som fiender som skadats eller dödats av svenska soldater har Försvarsmakten aldrig offentliggjort.

Den svenska styrkan i norra Afghanistan åkte hem sommaren 2014. Sverige har dock upp till 50 militärer kvar som deltar i Natos utbildnings- och rådgivningsinsats.

ANNONS