Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S). Arkivbild.
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S). Arkivbild.

Afghaner kan återsändas med tvång

Tusentals afghaner utan asyl kan skickas hem efter att Sverige och Afghanistan slutit ett återtagandeavtal.

ANNONS
|

Avtalet förhandlades klart i Kabul i söndags, men skrevs under i Bryssel i onsdags. Afghanistan åtar sig nu att ta emot sina egna medborgare som inte fått uppehållstillstånd i Sverige, även om återsändandet sker under tvång.

- Det innebär att takten i återvändandet kommer att kunna öka, säger Morgan Johansson.

Avtalet träder i kraft omedelbart och berör i ett första skede de 838 afghaner som i dag är inskrivna hos Migrationsverket och som har ett laga kraftvunnet utvisningsbeslut. Ytterligare 36000 afghaner väntar på besked om sin asylansökan.

ANNONS

Under tvång

Hittills i år har omkring 700 fått återvända till Afghanistan. Det har framförallt handlat om frivilliga återvändande. Johansson påpekar att när det gäller återsändande under tvång så har det saknats ett "stabilt avtalsförhållande", vilket inneburit svårigheter när återsändanden ska verkställas.

- Nu undanröjs detta, säger han.

Johansson uppger att avtalet innebär att Afghanistan nu ska leva upp till internationella förpliktelser om att ta emot sina egna medborgare och se till att de inte utsätts för trakasserier eller förföljelser. Ensamkommande minderåriga ska bara skickas tillbaka om det finns ett lämpligt mottagande, till exempel genom familjemedlemmar.

Enligt Johansson finns inga kopplingar till löften om svenskt bistånd i avtalet.

- Sverige åtar sig inget annat än att ombesörja transporterna, vilket vi gjort sedan länge.

Fler länder

Däremot står det inskrivet att Sverige ska ge ett återetableringsstöd till de personer som reser hem. Det stödet har funnits sedan tidigare och innebär 30000 kronor för en person och upp till 70000 kronor för en familj.

ANNONS

Även Finland och Tyskland har i veckan ingått avtal med Afghanistan. De bilaterala avtalen bygger på ett ramavtal som EU nyligen ingick med Afghanistan.

Förra året sökte sig 213000 migranter och asylsökande från Afghanistan till EU, varav de flesta hade Tyskland och Sverige som slutmål. Även om många får asyl i EU, så räknade EU-kommissionen i våras med att mer än 80000 kan komma att återsändas.

Sverige använder sig av egna chartrade flyg vid återsändande, men det finns även möjlighet att samarbete med andra EU-länder. Enligt EU:s ramavtal ska antalet som återsänds under tvång på ett flyg kunna uppgå till 50 personer. På sikt kan den andelen komma att utökas. EU och Afghanistan ska undersöka möjligheterna att bygga en särskild terminal på Kabuls flygplats.

Fakta: Asylsökande afghaner

År 2015 kom 41564 asylsökande från Afghanistan till Sverige. Av dem var 23480 ensamkommande minderåriga

Av de 22330 asylsökande som kommit hittills i år, är 2417 från Afghanistan

Hittills i år har Migrationsverket avgjort 7697 ärenden med asylsökande från Afghanistan. Av dem har 1679 beviljats asyl och 1853 fått avslag.

Övriga ansökningar har avvisats, återtagits eller hänvisats till andra EU-länder.

Av de som fått asylansökan prövad i sak har 55 procent fått uppehållstillstånd i Sverige.

Källa: Migrationsverket, regeringen

ANNONS