Försvarsadvokaten Johan Eriksson svarade på pressens frågor efter den första rättegångsdagen.
Försvarsadvokaten Johan Eriksson svarade på pressens frågor efter den första rättegångsdagen. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Advokaten: "Akilov vill berätta"

Försvarsadvokaten Johan Eriksson berättar att Rakhmat Akilovs avsikt är att berätta om både varför och hur han utförde sitt dåd. Eriksson kan dock inte garantera att Akilov kommer att klara av pressen.
– Jag vet att han vill och därför gör jag allt jag kan för att få honom att göra det, säger Eriksson.

ANNONS
|

Sedan Rakhmat Akilov greps den 7 april 2017 klockan 19.55 och sedan kördes till Kronobergshäktet på Kungsholmen har han suttit isolerad i en cell på sju kvadratmeter.

Bevakas dygnet runt

I över tio månader har han sekundbevakats och inte fått gå på toaletten utan att meddela sin vakt.

Den hårda isoleringen har enligt hans advokat påverkat Akilov. När Akilov den kommande veckan ska höras av rätten är det enligt försvaren Johan Eriksson den terroråtalade uzbekens egen vilja att själv svara på frågor och berätta om sitt dåd. Något han också har gjort i polisförhör under utredningens gång.

Eriksson berättar dock att den hårda isoleringen och det faktum att hans klient nu har gått från att ha suttit ensam i en cell till kliva in i en hårt bevakad rättegång kan sätta sin spår.

ANNONS

– Garantera vill jag verkligen inte göra, det ligger verkligen inte i min roll, men eftersom jag tycker det vore bra och jag vet att han vill det så gör jag allt jag kan för att försöka att få honom att göra det, svarar Eriksson på frågan om Akilov kommer att prata inför rätten.

Får tv-spel och cd-skivor

För att Akilov inte ska knäckas helt av isoleringen berättar Eriksson att försvaret fått godkänt till att bistå klienten med bland annat schackdatorer, tv-spel, litteratur och cd-skivor.

– Det är gjort i syftet att få en person som är så strängt isolerad att klara av isoleringen och få avlastning från den stränga isoleringen, säger Eriksson.

Han berättar att han av erfarenhet vet att personer som tidigare har berättat om sina brott efter sträng isolering har kunnat tvärvända och valt att sedan hålla helt tyst under rättegångar.

På frågan om vad som motiverar Akilov till att medverka och svara på frågor uppger Eriksson att han inte vet det.

– Och hade jag vetat det skulle jag inte ha berättat, men det brukar ju leda till någon form av respekt när man erkänner sina gärningar.

ANNONS