Andelen adhd-läkemedel ökar bland polisens beslag av illegala läkemedel. En stor del av dem kommer från den svenska sjukvården, visar en rapport från Socialstyrelsen. Arkivbild.
Andelen adhd-läkemedel ökar bland polisens beslag av illegala läkemedel. En stor del av dem kommer från den svenska sjukvården, visar en rapport från Socialstyrelsen. Arkivbild.

Adhd-medicin från vården missbrukas

Adhd-läkemedlet metylfenidat blir allt vanligare på den illegala drogmarknaden. Merparten av tabletterna kommer från den svenska sjukvården, enligt Socialstyrelsen som nu vill flagga för problemet.

ANNONS
|

Under 2016 fick 50000 vuxna ut adhd-läkemedel från apotek, mestadels det amfetaminliknande preparatet metylfenidat. Samtidigt har polisens beslag av läkemedlet ökat från runt 150 tabletter per år i början av 2000-talet, till cirka 7000 tabletter om året de senaste åren, framgår det av Socialstyrelsens rapport.

Vid en spårning av tabletternas ursprungsland visade det sig att merparten var utskrivna av den svenska hälso- och sjukvården.

Liten del från utlandet

- Vi vet av erfarenhet att det kan finnas en smugglingsmarknad, men det var inte det vi såg. Det var väldigt tydligt att det var en väldigt liten del som kom från utlandet, säger Daniel Svensson, projektledare på Socialstyrelsen, till TT.

ANNONS

Omkring 30 procent av de vuxna som 2015 fick metylfenidat utskrivet fick samtidigt flera andra narkotiska preparat så som ångestdämpande bensodiazepiner och smärtstillande opioider. Bland dem fick många sina läkemedel från flera olika läkare, på olika vårdcentraler.

Socialstyrelsen manar nu sjukvården till större vaksamhet, och att följa fastställda rutiner för att utvärdera behandlingen.

- Man behöver vara vaksam, eftersom de här drogerna är eftertraktade, säger Daniel Svensson.

Kan vara farligt

Det finns risker med att använda medicinen på ett annat sätt än som var tänkt:

- Dels kan behandlingseffekten utebli, och det är inte bra. Det finns också en massa farliga kombinationer som kan vara om inte livshotande så ohälsosamma. Framförallt är tanken inte att underhålla någon form av missbruk, säger Daniel Svensson.

Samtidigt vill han understryka att en väldigt stor andel av adhd-behandlingen fungerar bra.

- Det finns en stark evidens att behandlingen är effektiv, men vi vill ändå flagga för problemet.

ANNONS

Med den kommande nationella läkemedelslistan kommer varje läkare att få en bättre överblick över patientens alla läkemedel.

TT

Fakta: Adhd-medicin

De vanligaste läkemedlen vid adhd är centralstimulerande läkemedel som innehåller metylfenidat. Det är inte helt klart hur centralstimulerande läkemedel påverkar vid adhd, men man vet att de påverkar signalämnena dopamin och noradrenalin i hjärnan. Det gör att en patient med adhd får lättare att koncentrera sig, samtidigt som man känner sig mindre rastlös.

Centralstimulerande medel är narkotikaklassade, och får endast skrivas ut av läkare med specialistbehörighet. En särskild receptblankett krävs.

Källor: Vårdguiden, Läkemedelsverket, Fass.

ANNONS