90 anmälningar mot Skolinspektionen

ANNONS
|

Justitieombudsmannen, JO, granskar att Sveriges myndigheter arbetar på ett korrekt sätt och följer de lagar som finns på området.

När Skolinspektionen nyligen stängde Lundsberg valde flera föräldrar att JO-anmäla det beslutet. I dag är antalet anmälningar uppe i 90, vilket anses vara en hög siffra.

– Många anmälare klagar på att det är ett felaktigt beslut av Skolinspektionen att stänga skolan, att det har skett med ett bristfälligt underlag. Man klagar på att man inte har fått komma till tals och att kommunikationen kring beslutet har varit dålig, säger Nina Hubendick som är föredragande på JO.

ANNONS

Än är det för tidigt att säga hur det blir med just det här ärendet, men generellt sett brukar JO ganska snabbt besluta om ärendet ska skrivas av eller om det ska tas vidare.

– Går vi vidare kan vi till exempel hämta in handlingar eller genom telefonkontakt ta muntliga uppgifter. Nästa steg är att fatta beslut om vi ska avskriva ärendet eller inleda en utredning.

Inleds en utredning blir det ett remissförfarande, där myndigheten ifråga får lämna in ett skriftligt svar. Anmälaren eller anmälarna får sedan bemöta detta. Slutligen beslutar JO om man ska rikta kritik mot den anmälda myndigheten eller inte. JO kan däremot inte riva upp ett beslut som en myndighet har fattat.

ANNONS