Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

171018-djurskydd-549248_se.gp_1.jpg
Jordbruksverket står fast vid att kultingar ska kunna avvänjas tidigare än i dag, trots farhågor för att det ska påverka djurhälsan. Arkivbild.

60 000 namn mot tidig avvänjning av smågrisar

Trots hård kritik från djurskyddsorganisationer och 60 000 namn på protestlistor står Jordbruksverket fast. Griskultingar ska få avvänjas vid 21 dagars ålder.

"Vi har lyssnat på kritiken men känner oss trygga med att förslaget kan genomföras med bibehållen djurvälfärd", säger Jordbruksverkets generaldirektör Leif Denneberg.

Förslaget att griskultingar ska kunna tas från suggan en vecka tidigare än i dag är tänkt att öka produktiviteten i grisnäringen. Jordbruksverket framhåller att undantag från grundregeln, att smågrisarna ska få dia i minst 28 dagar, bara får ske under vissa förutsättningar.

Leif Denneberg uppvaktades på onsdagen med protestlistor.

- Det går inte att hitta en forskare som inte anser att det är riskfyllt från hälso- och beteendesynpunkt att sänka avvänjningsåldern för smågrisar från fyra till tre veckor, säger Vi konsumenters ordförande Gunnela Ståhle, en av deltagarna i delegationen, till ATL.

Mest läst