50 000 konton kapade

ANNONS
|

De hackade sajterna låter användarna genomföra undersökningar, i gengäld ska de få gratis saker, som godis eller prylar.

På Twitter har någon postat listor med cirka 50 000 användarnamn och lösenord.

På diskussionsforumet Flashback skriver kaparen att denne hade tillgång till lösenord till närmare en miljon konton. Men när säkerhetshålet täppts till hade han/hon bara hunnit kopiera en bråkdel av uppgifterna.

Liknande attack

Vid en liknande attack i höstas spreds uppgifter om cirka 90 000 användarkonton när sajten Bloggtoppen hackades.

Ett av kontona tillhörde riksdagsledamoten och före detta Sverigedemokraten William Petzäll. Han hade samma lösenord på Bloggtoppen som på Twitter. När någon började publicera påhittade uppgifter om SD i Petzälls Twitter-flöde orsakade det till en början stort rabalder - innan kapningen av hans konto avslöjades.

ANNONS

Byt lösenord

Den här gången är det bland annat sajterna gratisgodis.se och supergratis.se som har blivit drabbade.

Alla som har registrerat sig på någon av de utsatta sajterna bör säkerställa att de inte har samma lösenord till några andra användarkonton.

GP har sökt företaget bakom de hackade webbplatserna.

Ha inte samma lösenord till flera konton. Om en sida blir hackad blir det lätt att ta sig in på dina andra konton.

Viktigast är att ett säkert lösenord till e-posten. Kommer någon åt det kontot kan alla dina lösenord avslöjas eftersom man ofta kan få de uppgifterna per mejl.

Längden på lösenordet är viktigare än att det innehåller konstiga tecken. Använd gärna en mening, som till exempel jagtyckeromfärgenblå.

Ett annat tips är att använda ett lösenordsprogram i datorn eller i mobilen som dels kan slumpa fram bra lösenord dels spara lösenorden åt dig.

Källa: Anders Nilsson, säkerhetsexpert på Eurosecure. (TT)

ANNONS