Så mycket matchfixas

ANNONS
|

I en rapport från april i fjol, som DN och Uppdrag granskning (UG) tagit del av, uppskattar Sportradar att spelet på en genomsnittlig match i superettan 2015 omsatte drygt 35 miljoner kronor. Sportradar är ett schweiziskt företag, som på bland annat Uefas uppdrag arbetar med att avslöja matchfixning.Den största delen av pengarna satsas inte i Europa utan i Asien. Enligt Sportradars analys görs 70 procent av insatserna på den asiatiska marknaden medan bara 30 procent spelas i resten av världen, rapporterar DN.

I Asien är det populärtatt satsa på spel. Att matcherna visas live och på bästa sändningstid gör att omsättningen hos spelbolagen tickar på.Över 300 bolag i världen ska enligt Sportradars bedömning erbjuda spel på allsvenskan och superettan.

ANNONS

Även division 1 riskfyllt

Spelande online har parallellt gjort det enklare att spela och svårare att upptäcka riggade matcher. Det gäller inte bara inom fotbollen, andra drabbade sporter uppges vara tennis och cricket.

Speljättarna i Asienaccepterar stora insatser från enskilda spelare. Orsaken till att matchfixare spelar i Asien uppges vara att de vill dölja sina insatser, enligt DN och UG.

– Jag har pratat med en rad matchfixare. Deras stora problem är inte att hitta fotbollsspelare eller domare att muta, utmaningen är att fixa matcher så att ingen på spelmarknaden kan se vad de gör. Om de spelar hos asiatiska bookmakers är det mycket, mycket enklare att dölja fixandet, säger matchfixningsexperten, Declan Hill, till DN/UG.

Enligt Sportradar klassas superettansom en högriskserie. Svenska fotbollförbundet pekar även ut division 1 som en serie med hög risknivå.

ANNONS