Stefan Buijsman föddes i juni 1995 och har disputerat och blivit doktor i matematisk filosofi vid Stockholms universitet.
Stefan Buijsman föddes i juni 1995 och har disputerat och blivit doktor i matematisk filosofi vid Stockholms universitet.

20 år gammal och doktor i filosofi

Stefan Buijsman har som få andra haft en raketartad akademisk karriär. Bara 20 år gammal är han redan doktor i filosofi vid Stockholms universitet.

ANNONS
|

Han var 15 år när han gick ut gymnasiet, och 18 år när han tog sin första examen i filosofi. Han kom till Sverige från Nederländerna för ett och ett halvt år sedan, och den 9 april disputerade han och blev doktor i matematisk filosofi.

TT: Hur är det ens möjligt att bli doktor vid 20 års ålder?

- En orsak är att jag gör många saker mycket snabbare än de flesta människor, det kanske är någon slags begåvning jag har. Men jag har också fått mycket bra hjälp av lärare och mentorer i både Nederländerna och Sverige.

Buijsman tror att han blir kvar på universitet i flera år. Han forskar i hur de som inte jobbar med matematik lär sig ämnet, ur psykologiska och pedagogiska utgångspunkter. Det kan leda till bättre undervisningsmetoder, hoppas han.

ANNONS

Enligt universitetet är Buijsman den yngste att disputera i Sverige, i alla fall i modern tid.

Och apropå matematik: dagen han disputerade var han på dagen exakt lika gammal som rekordhållaren i Nederländerna.

TT: Var det en medveten kalkyl?

- Nej, det var ett mycket trevligt sammanträffande. Det var ingen planering alls.

TT: Vad säger det om matematik?

- Sannolikt mycket lite, skrattar Buijsman.

ANNONS