Mannen friades efter förklaringen att han ätit en muffins i Danmark. Bild: Arkiv/TT/AP
Mannen friades efter förklaringen att han ätit en muffins i Danmark. Bild: Arkiv/TT/AP

18-åring frias för knarkmuffin

En 18-åring från Skåne stoppades av polisen och testade positivt för narkotika. Nu frias han i tingsrätten efter förklaringen att han hade ätit en muffin i Danmark som innehöll cannabis.

ANNONS
|

Den 18-åriga mannen från Skåne var påverkad av narkotika när polisen stoppade honom. I Lunds tingsrätt har nu mannen friats och slipper straff, skriver Sydsvenskan.I rättegången hävdade 18-åringen att han hade köpt en muffin med cannabis i när han var i Köpenhamnsstadsdelen Christiania. Det ska ha varit någon dag innan han stoppades av polisen i Sverige och mannen hävdade att det var det danska bakverket som han testade positivt för.

Inte straffbart i Danmark

Eftersom bruk av cannabis inte är straffbart i Danmark kan han heller inte dömas för det brottet i Sverige. Domstolen frikänner 18-åringen från brottet eftersom det inte går att bevisa något annat. Domen innehåller motiveringen att mannen "endast har hanterat narkotikan på ett sådant sätt som är nödvändigt för att omedelbart bruka den".

ANNONS

Bjuda på knarkkaka är misshandel

I Sverige är däremot straffbart att bruka cannabis, även om det handlar om bakverk. Det är dessutom ett brott att bjuda någon annan på en kaka som innehåller cannabis mot deras vilja.

LÄS OCKSÅ:Bekant bjöd på kaka – kvinna drogpåverkad mot sin vilja

En kvinna i Malmö fick tidigare i höstas uppsöka sjukhus efter att ha blivit bjuden på en kaka som innehöll narkotika. Polisen rubricerade då händelsen som misshandel.

ANNONS