Konstverk på kroppen är populärare än någonsin

Henke Larsson har det. Carolina Gynning och David Beckham likaså. Men det är inte bara kändisar som väljer att pryda sin kropp med ­olika mönster och budskap. Didi Westerblad är tatuerare i Trollhättan och just nu är det bråda tider hos Red Rocket Tattoos.

ANNONS
|

I maj för tre år sedan flyttade Didi Westerblad och hans familj från Lund till Trollhättan. Ett par månader senare öppnade han sin egen tatuerings­studio, Red Rocket Tattoos, på Österlånggatan.

– Jag har tidigare gästtatuerat på Gripen, som det hette här innan. När han som tidigare ägde det ville sluta så tog jag över, säger han.

Och det går bra för Didi och Red Rocket Tattoos just nu.

– Jag är fullbokad nästan hela året ut.

Bäst på cover ups

En del tatuerare väljer att specialisera sig på en specifik genre. Men det är ingenting för Didi.

– Jag kan göra det mesta. Men ska jag säga en sak som jag är bättre på än genomsnittet så är det nog cover ups, säger han.

ANNONS

Cover ups är tatueringar som görs för att täcka en tidigare tatuering, som antingen är mindre bra eller som personen har tröttnat på. Didi menar att det oftast handlar om tatueringar som en kompis har gjort på en fest eller en tatuering som personen egentligen inte var redo för.

Och även om det oftast går att ordna, så måste han ibland säga nej.

– Är det en idé som jag känner inte kommer att bli speciellt fin så säger jag nej. Först ger jag förslag på hur tatueringen skulle kunna göras på annat sätt, och oftast tycker de flesta att det är okej.

– Det är en viss kvalitetsnivå som jag vill hålla och jag kan inte göra någonting som jag inte tror på.

Didis första tatueringsjobb gjorde han i maj 1997. Det var en tribal, ett svart mönster, och kunden som ville ha den önskade sig en hård och ganska ruff stil. Då, för tolv år sedan, utgjorde tribals runt 75 procent av alla jobb. …I dag har den siffran sjunkit drastiskt och ligger runt 10 procent. I stället är det just nu mycket texter av olika slag och många stjärnor.

– Den största skillnaden är att allt fler vågar göra stora grejer från början, både killar och tjejer. Tidigare var det främst killar men nu är det fler tjejer också, säger han.

ANNONS

Anledning till att det är allt fler, i alla åldergrupper, som tatuerar sig, tror Didi är att allt fler kändisar har tatueringar. Det har gjort att det inte är lika konstigt längre. Han tycker dock inte om modet att skaffa en exakt likadan tatuering som en kändis.

– Jag tycker det är okej att hitta inspiration hos kändisar, men inte att kopiera en tatuering som redan finns på någon annan, säger han.

– Jag ritar alltid om dem. Men för de som bara vill tjäna pengar som tatuerare så är det bra och enkelt att kopiera.

Har blivit en industri

I och med internets utveckling har allt fler möjlighet att få tillgång till tatueringsutrustning. Och tv-program som Miami Ink har gjort att fler har fått upp ögonen för tatuering. Enligt Didi är det på både gott och ont.

– Det har verkligen blivit en industri de senaste fem åren. Bra tatuerare har blivit bättre, men samtidigt så attraherar en bransch, där man kan tjäna mycket pengar, en hel del personer som inte borde finnas där, säger han.

Namn: Didi Westerblad

Ålder: 31 år

Bor: Hjortmossen, …Trollhättan

Yrke: Tatuerare

Intressen: Film (framför allt splatter- och skräckfilm), musik, måla, tv-spel och spel. Allt som kan relateras till tatuering.

Det ta visste du inte om Didi: Henke Larssons tatuering på magen är gjord av Didi. Efter VM i Japan så kom Henke till studion i Helsingborg och ville skriva sina barns namn på kinesiska. En vecka senare kom även hans fru och gjorde en nästan likadan tatuering.

ANNONS