I Övertorneå kommun pusslas det för att få utbildade lärare till tjänsterna. Arkivbild.
I Övertorneå kommun pusslas det för att få utbildade lärare till tjänsterna. Arkivbild.

Övertorneå pusslar efter förmåga

Skolledningen i Övertorneå kommun är nöjd med hur schemat har lyckats fyllas inför det kommande året. När bristen på behöriga lärare är stor får Övertorneå, liksom många andra kommuner, vara nöjd med att rekrytera personal med någon form av pedagogisk utbildning.

ANNONS
|

Övertorneå vid gränsen mot Finland hör enligt Skolvärldens undersökning till de kommuner som har störst brist på unga behöriga lärare och dessutom är ingen från den gruppen skriven i kommunen, vilket indikerar ökande problem de kommande åren. Barn- och utbildningschefen Lena Hannu är dock ganska nöjd med hur kommunens bemanningsplan för skolorna ser ut för det kommande läsåret.

- Samtliga tjänster är tillsatta och cirka 90 procent av lärarna har en pedagogisk examen och där hör vi till de högsta i landet, säger hon.

ANNONS

Pedagogisk examen

Att lärarna har en pedagogisk examen innebär att de är förskolelärare, fritidspedagoger eller lärare, men de saknar ämnesbehörighet. I många kommuner är det dock vanligare med obehöriga lärare än med behöriga. Andelen behöriga lärare i Övertorneås grundskolor är nu 74–81 procent.

- Det är ganska högt och de ämnen där vi framför allt saknat behöriga lärare de senaste åren är teknik, musik och tyska. Bäst är läget i hemkunskap, spanska och slöjd.

Behöriga lärare står givetvis högst på önskelistan, därefter de med pedagogisk examen och i tredje hand sökande som har läst ämnen som till exempel svenska på högskolan, men som inte har legitimation.

- Det kan fungera, men i de fallen kan vi inte tillsvidareanställa, säger Lena Hannu.

Dragkamp mellan kommunerna

Hon berättar vidare att kommunen försöker locka med lite högre löner och puffar på för att fler som arbetar på skolorna i dag ska utbilda sig vidare för att få behörighet.

ANNONS

Övertorneå ligger precis vid gränsen mot Finland och det förekommer att en del Norrlandskommuner rekryterar därifrån. Ett problem är dock att finsk behörighet inte automatiskt godkänns i Sverige. Det förekommer också dragkamp mellan kommunerna om behöriga lärare, enligt Lena Hannu.

- Till viss del förekommer det nog. Vi har lärare som skickar intresseanmälningar till andra kommuner för att testa om de kan få högre lön. Det finns också exempel där lärare flyttat till Finland.

TT

ANNONS