Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Uppsala drabbades hårt av översvämningar efter söndagens skyfall.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Översvämning i sjukhus efter skyfall

  Ett kraftigt skyfall har dragit fram över Uppland. I nordöstra delen av landskapet har 69 millimeter regn vräkt ner och Akademiska sjukhusets sterilcentral har drabbats av översvämning.

  - När det gäller åska så kan det komma mycket stora mängder på kort tid. Just nu är det i Uppland som det kommit som allra mest, säger Anna Belking, meteorolog på SMHI.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Observationer i Film i nordöstra delen av landskapet visade på 69 millimeter regn. I Uppsala hade det vid 17-tiden kommit 68 millimeter.

  Centralpassagen vid Uppsala centralstation, en gångtunnel under järnvägsspåren, var fullständigt översvämmad med vatten och människor tvingades vada fram.

  - Folk tog av sig sina skor, kavlade upp byxorna och höll väskorna ovanför huvudet, säger Anton Emanuelsson som skulle ta tåget från Uppsala till Stockholm.

  - Det var verkligen helt sjukt, utan att överdriva.

  Även Akademiska sjukhuset har fått problem på grund av regnet och gångarna under markplan har fyllts med vatten.

  - Problemet är att sterilcentralen där vi steriliserar instrument ligger på det här planet. Morgondagens (måndagen) operationer ligger inte i farozonen, men skulle det ta tid att ordna upp det här måste vi ha hjälp från andra sjukhus, säger Claes Juhlin, chefsläkare i beredskap, som berättar att vattnet tar sig upp till fotknölarna.

  - Just nu är det ett 20-tal man som jobbar med att tömma vattnet.