Ett konstverk av den danske konstnären Jens Galschiot utanför FN:s klimatmöte i Bonn.
Ett konstverk av den danske konstnären Jens Galschiot utanför FN:s klimatmöte i Bonn.

Lövin: Det finns en stark beslutsamhet

FN:s klimatmöte i Bonn gick in på övertid, men tidigt på lördagsmorgonen kom ländernas förhandlare fram till en överenskommelse där länderna ska "utvärdera" sitt arbete för att minska utsläppen.

ANNONS
|

Runt tolv timmar försenat kom beslutet om att en inventering över ländernas ansträngningar ska göras under 2018, som ett led i arbetet för att minska utsläppen av fossila bränslen och begränsa den globala uppvärmningen.

En uppskattning av hur mycket som behöver göras om världen ska nå de begränsningar i global uppvärmning som beslutades om i Parisavtalet 2015 ska genomföras.

Lövin nöjd

Klimatminister Isabella Lövin (MP) är nöjd med resultatet av mötet och säger att man har kommit långt fram i många frågor.

- Men samtidigt är det oroväckande att vi inte kom längre i arbetet med regelboken, som handlar om hur länderna ska redovisa sina utsläpp, säger hon till TT.

ANNONS

Det som satte käppar i hjulet var att utvecklingsländerna samt Kina och Indien ville se andra villkor för utvecklingsländer än för rika länder. Denna diskussion hoppades Isabella Lövin att man skulle ha lagt bakom sig, eftersom Parisavtalet säger att redovisningen ska vara lika för alla.

USA satte prägel

De två veckor långa samtalen överskuggades också av president Donald Trumps beslut från i somras om att USA drar sig ur Parisavtalet.

- Det har präglat mötet på två sätt: Dels finns en klar beslutsamhet och stark vilja från alla andra länder att vi ska genomföra avtalet. Men det har också varit negativt eftersom USA tidigare varit en pådrivande och progressiv kraft. Nu har EU fått axla den rollen, och det blir naturligtvis svagare, säger Lövin.

Parisavtalet säger att den globala uppvärmningen ska begränsas till högst två grader. Forskare varnar dock för att dessa utsläppsminskningar inte är tillräckliga och att jorden riskerar en uppvärmning på tre grader eller mer. Enligt en rapport som släpptes nyligen väntas de globala utsläppen av koldioxid i år öka med två procent, efter att ha legat stilla sedan 2014.

ANNONS

Lövin är ändå "fortsatt hoppfull":

- Det finns en enormt stark beslutsamhet i världen att vi ska ställa om, och det finns också så enormt många tekniska lösningar för att göra detta.

TT

Fakta: Parisavtalet

Klimatuppvärmningen på jorden är, enligt klimatologerna, i hög grad en effekt av förbränningen av fossila bränslen – olja, kol, gas.

Parisavtalet innebär ett försök av jordens länder att kraftigt minska denna förbränning.

Målet är att uppvärmningen ska begränsas till "klart under" två grader Celsius. Nettoutsläppen av växthusgaser ska vara noll under andra delen av det här århundradet.

Källa: Parisavtalet

ANNONS