Bergsgorilla, hanne, i VIrungabergen i Rwanda.
Bergsgorilla, hanne, i VIrungabergen i Rwanda.

Över tusen bergsgorillor i Centralafrika

Bergsgorillorna i Centralafrika fortsätter att öka i antal. En ny inventering visar att stammen nu, för första gången, omfattar över 1 000 individer.

ANNONS
|

Den nya inventeringen omfattar nationalparkerna i Virungabergen på gränsen mellan Kongo-Kinshasa, Rwanda och Uganda.

Totalt hittades 604 bergsgorillor i skogarna som sträcker sig längs massivets sluttningar, vilket ska jämföras med den tidigare inventeringen från 2010 då 480 gorillor räknades in.

- Det är en kraftig ökning, säger Allan Carlson.

Förutom i Virunga finns bergsgorillor på ytterligare en plats, i Bwindi i Uganda, där en beräkning 2011 påvisade en stam på 400 gorillor.

ANNONS

Slår man ihop dessa med den nya uppskattningen från Virunga blir resultatet 1004 gorillor. Men Allan Carlson tror att stammen är större än så.

- Det pågår en ny inventering i Bwindi, och det är högst troligt att det har skett en ökning även där, säger han.

Kraftig ökning

Stammen i Virunga är nu mer än dubbelt så stor som 1981 då stammen var som lägst och bara 254 gorillor räknades in. Troligen har stammen i Bwindi också fördubblats sedan 1980-talet.

Ökningen är ett resultat av att gorillorna har fått ett bättre skydd de senaste åren. Samarbetet över gränserna mellan de berörda länderna har förbättrats. Parkerna patrulleras nu oftare än förr, och viltsnaror som tjuvjägare satt ut plockas bort omedelbart. De illegala intrången har minskat.

Sjukvård för gorillor

Allt detta kostar pengar, som i första hand WWF bidrar med, men gorillorna drar också in stora summor till regionen genom turismen. Detta har lett till fler sjukhus och bättre hälsovård för invånarna. Även gorillornas hälsostatus har förbättrats.

- Ser man någon gorilla som är sjuk går man in direkt med åtgärder. Detta är väldigt speciellt och inte något vi normalt gör på vilda arter. Men här är det värt det, säger Allan Carlson.

ANNONS

Frågan är hur många gorillor det finns plats för innan de slår i taket.

- Det finns troligen utrymme för fler, och i Rwanda kommer man dessutom att försöka utöka nationalparken. Fast det finns också tecken på att det börjar bli trångt. Fler och fler gorillor är ute och söker efter nya områden utanför parkerna, säger Allan Carlson.

TT

Fakta: Gorillor

Det finns två arter av gorillor i Afrika, den östliga gorillan (Gorilla beringei) i östra Kongo-Kinshasa, Rwanda och Uganda, och den västliga gorillan (Gorilla gorilla) i västra Centralafrika.

Den östliga arten omfattar två underarter, bergsgorillan med en stam på lite drygt 1000 individer och östliga låglandsgorillan med cirka 3800 individer. Båda klassas som akut hotade.

Den västliga arten omfattar också två underarter, dels den akut hotade Cross River-gorillan på gränsen mellan Nigeria och Kamerun med en stam på cirka 300 individer, dels den västliga låglandsgorillan med en population på 362000 individer – vilket utgör 99 procent av alla gorillor i Afrika.

Källa: Science Advances, IUCN, WWF

ANNONS