Säkerhetspolisen anser att kontrollen av utlänningar som utgör säkerhetshot behöver stärkas. Arkivbild
Säkerhetspolisen anser att kontrollen av utlänningar som utgör säkerhetshot behöver stärkas. Arkivbild

Ökad kontroll av säkerhetshot utreds

Kontrollen av utlänningar som anses vara ett säkerhetshot ska skärpas. Regeringen tillsätter nu en utredning om att bland annat använda elektronisk fotboja.

ANNONS
|

- Säkerhetspolisen och polisen har goda verktyg i dag, men vi har på senare år sett ett ökande terroristhot och därför så måste verktygen utvecklas mer, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Utredningen är bland annat ett resultat av en blocköverskridande politisk överenskommelse mot terrorism från förra året.

Säkerhetspolisen har också påpekat att lagen om särskild utlänningskontroll är otydlig och svårtolkad och att andra relevanta lagar har brister.

ANNONS

Behöver utvidgas

Lagen om särskild utlänningskontroll innebär bland annat att utlänningar som misstänks kunna begå eller medverka till terroristbrott kan utvisas. Utredningen ska titta på om lagen ska utvidgas till att även gälla finansiering av eller rekrytering till terrorism.

Problem uppstår framförallt när en utlänning ska utvisas, men utvisningen inte kan verkställa av olika skäl. Då kan personen tas i förvar om det finns risk för brottslig verksamhet eller att han eller hon avviker. Utredaren ska se över om tidsgränsen för förvar på vanligtvis tre månader bör förlängas. Som allra mest kan en person hållas i förvar i tolv månader i dag.

Måste släppas

Justitieministern pekar på att till exempel ett överklagade till Europadomstolen av ett utvisningsbeslut kan ta mer än ett år att avgöra.

- I värsta fall kan man då behöva släppa personen som anses utgöra ett säkerhetshot, säger Johansson.

Ett utredningsförslag om nya tidsgränser ska vara klar till början av 2019.

Det ska också utredas om ett uppehållstillstånd ska kunna återkallas på grund av säkerhetshotande verksamhet med koppling till terrorism.

ANNONS

Hela utredningen ska vara klar i mars 2020. Den ska då också ha analyserat behovet och nyttan av att förstärka övervakningen av säkerhetshot genom elektronisk övervakning, eventuellt kopplat till anmälningsplikt.

TT

ANNONS