ÖB ger nytt bränsle till försvarsdebatt

Kraven på ökade försvarsanslag fick nytt bränsle av ÖB Micael Bydéns budgetunderlag. Allianspartierna vill ge försvaret mer resurser redan i år.

ANNONS
|

För en tid sedan utbröt det som statsminister Stefan Löfven kallade för "anslagsbingo" och försvarsminister Peter Hultqvist "en offentlig auktion". Allianspartierna och Sverigedemokraterna bjöd över varandra med extra pengar till försvaret.

ÖB:s besked att det saknas 6,5 miljarder kronor de närmaste tre åren, och att ännu mer behövs för att åtgärda brister, tas därför emot som en bekräftelse på att partierna haft rätt.

- Jag är i grunden inte förvånad, men det är allvarligt när ÖB presenterar den här typen av utgifter, säger Hans Wallmark, försvarspolitisk talesperson för Moderaterna.

ANNONS

Kan slå hårt

Liberalerna står inte bakom nuvarande försvarsbeslut från 2015, eftersom man ansåg att det var underfinansierat. Nu kan ÖB tvingas spara på den lilla andel rörliga kostnader som finns, främst utbildning och övningar, befarar partiets försvarspolitiska talesperson Allan Widman.

- Och det finns inget som slår så hårt mot vår operativa förmåga som att våra krigsförband inte utbildas och övas, säger han.

Widman upplevde ÖB:s budskap som ambivalent. Å ena sidan säger han att försvaret ska klara att höja den militära förmågan, å andra sidan att det saknas 6,5 miljarder.

- Jag tror att ÖB:s otydlighet lite beror på att han känner en politisk press från regeringen att inte vara alltför brutal i sitt sanningssägande, säger Widman.

Unison kör

Den borgerliga kören är helt unison i kraven på mer resurser, även om summorna varierar.

- Det här är ett allvarligt budskap som kommer att kräva mer än varmluft. Det kommer att krävas rejäla tillskott för att vi ska kunna leva upp till en rimlig försvarsförmåga, säger KD:s talesperson Mikael Oscarsson.

ANNONS

Hans motsvarighet i Centern, Daniel Bäckström, pekar på att omvärlden rustar upp.

- Det är oroväckande om vi tappar i relativ förmågeutveckling mellan svensk och andra länders försvarsutveckling i detta försämrade säkerhetsläge, säger han.

Och Sverigedemokraternas talesperson Mikael Jansson konstaterar:

- Vi kände till att det finns underskott, jag tror inte att någon är förvånad.

TT

Fakta: Buden i försvarsdebatten

Moderaterna (M) vill höja anslagen med 500 miljoner kronor redan i år. Därefter ska höjningen öka till två miljarder 2018 och till tre miljarder 2019 och 2020. Sammanlagt får försvaret 8,5 miljarder kronor mer till och med 2020.

Liberalerna (L) kräver fyra miljarder mer i år och nästa år, åtta miljarder mer 2019 och tolv miljarder mer 2020. Sammanlagt får försvaret 28 miljarder kronor mer till och med 2020. Försvarsbudgeten ska fördubblas till cirka 90 miljarder år 2026.

Kristdemokraterna (KD) vill höja anslagen mer redan i år, men vill att Försvarsmakten först tar fram en åtgärdslista för stärkt försvarsförmåga innan man slår fast en summa. På lång sikt vill KD fördubbla försvarsbudgeten till två procent av BNP.

Centern (C) ser också behov av höjda anslag på kort sikt, men vill liksom KD att Försvarsmakten tar fram en lista med förslag på åtgärder innan man slår fast en summa. C vill att försvarsbudgeten från 2021 höjs med elva miljarder kronor årligen, motsvarande 1,3 procent av BNP.

Sverigedemokraterna (SD) vill se en fördubbling av försvarsbudgeten på tio års sikt.

Gällande försvarsbeslut, som regeringspartierna samt M, C och KD står bakom, innebär 10,2 miljarder kronor mer till försvaret 2016—2020.

Källa: Partierna

ANNONS