Åsa Romson lämnar och hyllas

Miljöpartiet försöker vända motvinden och enas. Men under ytan bubblar missnöjet.

ANNONS
|

Ombuden på kongressen i Karlstad har under fredagen pratat mycket om nystart och att vända trenden för Miljöpartiet. Det avgående språkröret Åsa Romson fick stående applåder när hon äntrade scenen för att hålla sitt tacktal.

– Jag är grymt imponerad över hennes sorti. Hon har verkligen gjort det snyggt och funkat samlande, tycker Ulf Kamne, kommunalråd från Göteborg.

Gröna kvinnors Ewa Larsson är däremot förbannad.

– Turbulensen och förvirringen har Gustav Fridolin ställt till med. Vi tyckte att han skulle träda tillbaka. Jag har röstat blankt på den manliga kandidaten.

I omröstningen fick Gustav Fridolin 200 av de 263 rösterna som avgavs av de 271 ombuden. Till GP säger han att det var fler än han vågade hoppas på för en vecka sedan, och att han tycker att det är ett starkt mandat.

ANNONS

Ewa Larsson tycker att MP genom att sparka Åsa Romson offrade kvinnan.

– Med det här agerandet är Miljöpartiet precis likadant som alla andra partier. Man bara pratar om feminism.

Isabella Lövin fick 229 röster. På sin pressträff lanserade de båda nyvalda språkrören ett fredspaket.

Är det detta som ska få MP:s väljare att komma tillbaka?

– Kanske inte, men Miljöpartiet är inte nödvändigtvis ett väljarfriarparti. Vi gör saker på grund av vår starka övertygelse att de är rätt att göra, säger Isabella Lövin.

Till kongressen finns en populär motion om ett fredsdepartement i regeringen. Varken Isabella Lövin eller Gustav Fridolin tycker att det är det bästa sättet att jobba för fred.

– Vi har redan två fredsministrar, Isabella Lövin och Margot Wallström, säger Gustav Fridolin.

Isabella Lövin säger att det inte blir så mycket kvar av utrikesdepartementet om fredsfrågorna skulle lyftas till ett särskilt departement.

Under dagen återkom olika personer i ledningen gång på gång till allt som MP har uppnått under sina dryga 1,5 år vid makten. Enligt partiet har 69 procent av valmanifestets 221 löften uppfyllts eller är på väg att göra det. För Peter Rådberg, riksdagsledamot från Trollhättan räcker dock inte detta.

– Vi måste få igenom de synliga frågor som vi gått till val på Det gäller kolet och flyktingfrågan. Skulle vi missa dem då är det kört.

ANNONS

Han tycker att statsminister Stefan Löfven (S) behöver hjälpa till och få regeringen att prata med en röst.

– Nu driver Miljöpartiet sina frågor och Socialdemokraterna sina.

Utanför kongressbyggnaden demonstrerade Greenpeace för att det tyska brunkolet ska stanna i marken. Gustav Fridolin tycker att det är bra med en radikal miljörörelse.

-Jag hoppas att man kan känna samhörighet med Miljöpartiet, men när man sitter på det mandat jag har eller det som våra kommunalråd har handlar det om att förverkliga politiken och då är det politikerrollen som är det viktiga.

Ett av de områden MP uppger att man lyckats sämst med är migration. Det är också en av de frågor som är hetast på kongressen.

Men Ulf Kamne vill tona ner skillnaderna.

– I grunden har vi en bred enighet i frågan. Jag tycker att det är bra att vi puffar frågan framåt men utan att ställa ultimativa krav, säger han.

Miljöpartiets kongress

  1. Äger rum i Karlstad.
  2. Startar under fredagen och håller på till söndag.
  3. Kongressen inleds med att avgående språkröret ÅSa Romson håller tal.
  4. Under fredagen väljs nya språkrör och stadsutveckling ska debatteras.
  5. Under lördagen ska ny partisekreterare väljas och global hållbar utveckling debatteras. Gustav Fridolin ska hålla tal.
  6. På söndag kommer den nya partisekreteraren och de nya språkrören att hålla tal.

Fem stridsfrågor på Miljöpartiets kongress​

1. Migrationspolitik

Här mullrar det under ytan. Partiets uppgörelse om migration var ett grundskott mot det mesta som MP står för. En motion om flyktingamnesti stöds av fem lokalavdelningar, bland andra Göteborg, samt Grön ungdom. De vill "minska jakten på papperslösa och antalet tvångsutvisade". Främst vill motionärerna ge amnesti till papperslösa barnfamiljer och ensamkommande unga. Partistyrelsen är helt emot detta, men riskerar att bli överkörd. Det finns också motioner om att avbryta id-kontroller, om att utdöma vite för kommuner som vägrar att de emot flyktingar och att inte tillåta medicinska åldersbedömningar. Inte heller dessa krav stöds av ledningen.

2. De tyska kolgruvorna

Vattenfalls tyska miljö- och klimatförstörande brunkolsgruvor avhandlades redan förra kongressen. Partistyrelsen ansåg redan då att regeringen inte kan göra så mycket i frågan om inte riksdagen går med på att ändra ägardirektiven. Kongressen gick emot sin ledning och beslutade att MP ska verka för att Vattenfall behåller gruvorna och lägger ner dem så att kolet stannar i marken. Nu har bolaget en köpare och frågan är högaktuell. Bland gräsrötterna är den het och för ledningen är gruvorna en öm tå. Alla minns Gustav Fridolins viftande med kolbiten och löften i valrörelsen.

3. Språkrörsvalet

I krisen för det feministiska partiet valde man bort sitt kvinnliga språkrör. Här finns det starka och olika åsikter i partiet. Fram till klockan 10.00 kan dessutom nya kandidater nomineras. I MP kan det mest hända när det gäller personval, valberedningen avgör inte alls på samma sätt som i andra partier. Det troligaste är dock att kongressen kommer att välja Isabella Lövin och Gustav Fridolin. Men det kommer inte att ske utan debatt och här finns också frågan om toppstyrning av partiet. Miljöpartister är känsliga när det gäller öppenhet och medlemsdemokrati och många har upplevt partiledningen som både manipulativ och amatörmässig i hur den hanterat partiets kris.

4. Bostadspolitiken

I många kommuner har Miljöpartister agerat bromsklossar för bostadsbyggande. Här finns en konflikt, som delvis handlar om olika generationer i MP. Många av dem som har varit med länge vurmar för allt som är grönt och småskaligt. Det rimmar inte särskilt bra med MP:s huvudlinje när det gäller bostadsbyggande och stadsutveckling. Här är mottot en "tät grön stad", vilket innebär hög exploatering där det byggs och däremellan parker och grönområden, samt god tillgång på kollektivtrafik. Möjligen kan det här också bli diskussion om bostadsministerposten som i dag står tom sedan Mehmet Kaplan tvingades att avgå. MP verkar i dagsläget beredda av byta ut den mot infrastrukturposten när regeringen ombildas inom kort.

5. Fredsdepartement

MP-företrädare säger gärna att partiet är sprunget ur fredsrörelsen. Bland medlemmarna är det många som vill ha ökat fokus på fredspolitik. Till kongressen finns bland annat en motion om att MP:s riksdagsgrupp ska verka för att inrätta ett fredsdepartement, och om inte det skulle gå före 2018 se till att Sverige får en fredsminister. Detta är partistyrelsen kallsinnig till. Den påminner om att kravet fanns med redan förra kongressen och avslogs, och att MP som regeringsparti bör vara försiktigt med att kräva nya departement eller ministrar. Det lär inte imponera på partiveteranerna Eva Goës eller Per Gahrton som är några av dem som skrivit motionen. Den stöds av en lång rad lokalavdelningar, bland andra Göteborg.

ANNONS