Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

180420-dataintrang-602925_se.gp_1.jpg
En 38-årig man från Malmö döms till sex och ett halvt års fängelse för grova bedrägeri och grova dataintrång. Arkivbild.

Åklagaren ville ha maxstraff i bedrägerihärva

De grova bedrägerierna och dataintrången mot flera banker, Kriminalvården och Sverigedemokraterna överskred "med råge" maxstraffet på åtta års fängelse, anser åklagarsidan. Tingsrätten stannade dock vid sex och ett halvt års fängelse för härvans huvudman.

- Vi inser ju naturligtvis att det är ovanligt att man utnyttjar den yttersta gränsen i straffskalan på ett brott, men vår uppfattning var att just det här fallet var ett sådant där man utan vidare kunde göra det, säger Helena Ljunggren, kammaråklagare och förundersökningsledare.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

På ytan levde den 38-årige mannen ett stillsamt liv och han beskrivs inte som något it-snille. Men med hjälp av lättanvända och avancerade verktyg lyckades han nästla sig in hos ett 20-tal företag, fyra banker och finansiella institut – och dessutom till exempel Kriminalvården och Sverigedemokraterna. När bilagorna i de skickade bluffmejlen öppnades spreds en skadlig kod som hjälpte bedragaren att lura till sig miljonbelopp.

Straffvärde på sju år

Han fälls nu av Malmö tingsrätt på samtliga 60 åtalspunkter han var misstänkt för. Totalt ska härvans huvudman ha kommit över mer än 27 miljoner kronor genom fullföljda bedrägerier. Om han hade lyckats med de bedrägeriförsök han döms för hade 38-åringen kommit över ytterligare mer än 15 miljoner kronor.

Domstolen bedömer straffvärdet till sju år, men reducerar straffet med ett halvår eftersom 38-åringen suttit häktad med restriktioner. Fredrik Forssman, rådman i Malmö tingsrätt, betraktar detta som ett "synnerligen långt straff för den här typen av brottslighet".

- Jag kan inte tänka mig att det finns speciellt många som har dömts för den typen av brott och har fått så här långa straff, säger han till TT.

Åklagarsidan yrkade dock på att 38-åringen borde ha dömts till maxstraffet på åtta års fängelse. För att nå dit hade det räckt med att han hade fällts för enbart några av de grova dataintrång och grova bedrägerier han åtalats för, anser åklagarna.

- Vi var ju av den uppfattningen att sett till omfattningen av brottsligheten låg vi i realiteten på ett straffvärde som med råge överskred åtta år, säger Helena Ljunggren.

TT: Skulle det således av principiella skäl vara en anledning till att överklaga?

- Det kan vara ett skäl att driva det vidare, men vi har inte tagit ställning till det ännu.

Förnekar dataintrång

Enligt 38-åringen, som erkänt flertalet av bedrägerierna men förnekar dataintrång, är det andra aktörer som stått för dataintrången.

- Intrången har gjorts från bärbara datorer. Det måste finnas fler aktörer, men min klient har med rädsla för repressalier inte våga berätta om det, säger hans försvarsadvokat Jan-Anders Hybelius till TT.

Huvudmannens medgärningsmän i den del som gäller bedrägerier i samband med dataintrång döms till tre respektive två års fängelse. Huvudmannens bror och en annan man döms för grova bedrägerier till två år och nio månader respektive tre år och sex månaders fängelse.

Fakta: En av de största rättegångarna

TT

Rättegången om bedrägerihärvan, som varit en av Malmö tingsrätts mest omfattande någonsin, har varit indelad i tre delar. Utöver grova bedrägerier som skett genom grova dataintrång handlar det om bedrägerier mot företag som lurats att skicka varor utan betalning – samt grova bedrägerier avseende köp av bland annat grävmaskiner till mycket stora värden.

Under den fem månader långa rättegången har 64 olika stämningsansökningar prövats. Åtalet omfattade 60 punkter och utredningsarbetet har varit stort. Telefonavlyssningar och spaning kombinerad med information från beslagtagna datorer fanns bland åklagarsidans bevisning. Ett 50-tal poliser i hela landet har arbetat i det första nationellt prioriterade ärendet.

Sammanlagt har 18 personer har varit åtalade i olika delar. Den 38-årige huvudmannen fälls för samtliga 60 åtalspunkter och döms till fängelse i sex och ett halvt år. Fyra andra män döms till fängelse i två till tre och ett halvt år för att i olika omfattning ha deltagit i bedrägerier.

Ytterligare åtta personer döms för delaktighet, skriver Malmö tingsrätt i ett pressmeddelande. De har till exempel tagit emot mobiltelefoner och datorer som huvudmannen lyckats lura till sig och sålt vidare.

Tingsrätten har varit enig om domen, som omfattar mer än 700 sidor.

Mest läst