Statsminister Stefan Löfven (S) på väg till pressträffen i riksdagens presscenter efter statsministeromröstning i riksdagen.
Statsminister Stefan Löfven (S) på väg till pressträffen i riksdagens presscenter efter statsministeromröstning i riksdagen. Bild: Stina Stjernkvist/TT

"Åkessons klädkommentarer stack ut mest"

Sverige har fått en ny statsminister. Vägen dit har varit lång och full av turbulens. GP:s politiske reporter Arne Larsson tror ändå att det finns hyggliga förutsättningar för att Stefan Löfven ska kunna styra landet fram till nästa ordinarie val.

ANNONS
|

Stefan Löfven är vald till statsminister. Hände det något överraskande i samband med omröstningen?

Inte i själva omröstningen. Precis som väntat röstade M, KD och SD:s respektive riksdagsgrupper emot, medan ledamöterna från C, L och V lade ned sina röster. Därmed blev Stefan Löfven framröstad till statsminister på nytt.

GP:s politiske reporter Arne Larsson
GP:s politiske reporter Arne Larsson Bild: Björn Olsson

Mer oväntat var att de anförande som föregick omröstningen tog så lång tid som en timme. Emellanåt lät det som valrörelsen var igång igen. Inte minst tog SD-ledaren Jimmie Åkesson ut svängarna. Förutom att odugligförklara Stefan Löfven passade han också på att kommentera Annie Lööfs kläder: "Jag noterar att den nästan alltid grönklädda Centerledaren dagen till ära är klädd i rött", sa Åkesson.

ANNONS

Annie Lööf drog ned rungande applåder när hon svarade: "Jimmie Åkesson väljer att denna ansvarstyngda dag att kommentera kvinnors klädsel. Låt mig poängtera att min kostym har samma färg som Jimmie Åkessons slips".

För tydlighetens skull: i det här fallet var det ingen tvekan om vem som var rätt ute. Annie Lööfs kostym och Jimmie Åkessons slips gick i lila.

Noterbart var också att Jan Björklund (L) än en gång försökte förklara hur allvarligt han ser på hotet från den "högerpopulistiska vind" som sveper över Europa, och som han ser SD som en del av. Han lutade sig också mot den tidigare moderatledaren Fredrik Reinfeldts princip om att Alliansen – om man är inte mindre än det rödgröna blocket – inte kan regera med mindre än att man har stöd över blockgränsen, eftersom det skulle kräva ett stöd av SD.

Moderatledaren Ulf Kristersson å sin sida gick till ett ovanligt hårt angrepp mot Centerpartiet och Liberalerna som han menar "abdikerat från sitt ansvar mot väljarna" genom att inte stödja en Moderatledd regering istället.

Vad händer nu?

Nu får den nyvalde statsministern Stefan Löfven helgen på sig att avsluta arbetet med att plocka ihop sin regering. På måndagen ska de nya statsråden presenteras. I samband med det ska Stefan Löfven också läsa upp sin regeringsförklaring, det dokument som berättar vilken politik regeringen ska driva.

ANNONS

Det är är alltså socialdemokrater och miljöpartister som kommer att ingå i regeringen. Vilka personer det handlar om vet inte så många fler än Stefan Löfven i det här läget. Spekulationerna är dock i full gång och bedömningen många gör är att det snarare blir några personer från övergångsregeringen som byts ut än en stor ombildning.

På måndag kommer också en skifteskonselj äga rum. Den hålls på slottet under ledning av kungen klockan 14.00. Skifteskonseljen är den formella överlämnandet av makten till en nytillträdd regering.

Regeringsbildningen har varit väldigt turbulent. Hur ska det här gå egentligen?

Förutsatt att de fyra partier som ingått överenskommelsen om vilken politik regeringen ska driva – det vill säga S, MP, C och L – klarar av att komma överens, så talar det mesta för att regeringen ska överleva fram till nästa ordinarie val. Socialdemokraternas långa regeringsvana talar för att det ska fungera. Det stora mått av prestige som Centerpartiet och Liberalerna lagt in uppgörelsen finns också på regeringens pluskonto. De vill helt enkelt gärna att det ska hålla.

Å andra sidan finns det en hel del som hotar samarbetet. Socialdemokraterna tvingas i stora delar driva en politik de egentligen inte står för, något till exempel fackliga företrädare varit starkt kritiska till. Vi ska nog räkna med att den kritiken kommer att växa i styrka i samband med att de punkter som än så länge bara finns i överenskommelsen med mittenpartierna ska förverkligas. Och löftena måste förverkligas – annars kommer Centerpartiet och Liberalerna fälla regeringen.

ANNONS

Regeringen lever också under ett hot om misstroendeförklaring från Vänsterpartiet. Jonas Sjöstedt kallar det till och med ett misstroendelöfte. Detta kan man nog ta med mindre allvar. De punkter i överenskommelsen som Jonas Sjöstedt har kopplat sitt löfte till ska inte genomföras förrän ganska sent i mandatperioden och frågan är om Vänsterledaren verkligen vill utlysa ett extra val något halvår före ett ordinarie val. Frågan är också vem han ska prata ihop sig med för att få misstroendeförklaringen till stånd. M, KD och SD?

ANNONS