Mona Sahlin avgår efter avslöjanden om att hon skrivit felaktiga intyg. Arkivbild.
Mona Sahlin avgår efter avslöjanden om att hon skrivit felaktiga intyg. Arkivbild.

Även livvakten kan ha begått brott

Ärendet kring Mona Sahlins löneintyg har hanterats extremt snabbt hos åklagaren, uppger överåklagare Mats Åhlund för Expressen. Även den tidigare livvakten kan ha begått brott när han använde det felaktiga intyget.

ANNONS
|

En förundersökning om osant intygande alternativt grovt osant intygande har inletts sedan det blev känt att Sahlin intygat att en medarbetare tjänat betydligt mer än vad han gjort. Intyget användes när han skulle köpa en bostad i Saltsjöbaden, avslöjade Expressen på onsdagen. Nu har medarbetaren också beslutat sig för att lämna sitt jobb.

Det var en polisman på enheten för särskilda utredningar som fick fram uppgifter om ett falskt löneintyg för drygt tre veckor sedan, skriver Expressen i kväll.

Uppgifterna lämnades över till särskilda åklagarkammaren där ärendet har hanterats extremt snabbt.

ANNONS

- Det var känsligt eftersom det var Mona Sahlin. Man fick ju se till att göra allt rätt. Det var viktigt att vi skulle göra exakt som vi alltid gör. Att vara iskall och hålla tungan rätt i mun, säger Mats Åhlund, överåklagare och chef för särkskilda åklagarkammaren, till Expressen.

När Åhlund fick uppgifterna från polisen upprättade han direkt ett PM där han skrev att man kunde misstänka osant intygande och missbruk av osant intyg. Även livvakten kan alltså ha begått ett brott, när han använde det oriktiga intyget i en tvist i Hyresnämnden.

Åklagaren Anders Jakobsson, som leder förundersökningen, är tillbaka från sin semester på tisdag i nästa vecka, uppger Mats Åhlund för Expressen.

Behåller styrelseuppdrag

På torsdagsmorgonen ringde Mona Sahlin själv upp Erik Andrén, som är vd för det privata vårdbolaget Iris Utvecklingscenter där hon sitter i styrelsen, för att erbjuda sig att avgå, skriver Expressen.

- Mitt svar var då att det finns ingen anledning för oss att ifrågasätta att hon ska vara kvar i vår styrelse, säger Erik Andrén till tidningen.

ANNONS

Mona Sahlin sitter även i Systembolagets styrelse.

- Vi ser för närvarande ingen anledning att förändra styrelsen i Systembolaget, säger Helena Paues, pressekreterare på socialdepartementet, till Expressen.

Mona Sahlin avböjer att svara på TT:s frågor om den senaste dagens händelser.

- Svaret är nej, säger Daniel Norlander, huvudsekreterare på Samordnaren för våldsbejakande extremism.

I blåsväder tidigare

Mona Sahlin har varit i blåsväder förr. Den mest uppmärksammade händelsen var den så kallade Tobleroneaffären 1995 då hon använt riksdagens kreditkort för tiotusentals kronor i privata utgifter. Efter det tog hon time out från politiken.

- Delar av partiet har hela tiden misstrott henne. Hon har respekterats och är älskad av vissa delar av partiet, men samtidigt misstrodd av andra, konstaterar Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

ANNONS

Comeback möjlig

Bara några år efter Tobleroneaffären var hon tillbaka på den politiska arenan. Och nu stormar det igen. Men om det bara handlar om en mindre oegentlighet kan en comeback vara möjlig i någon form även den här gången, tror Jonas Hinnfors.

- Hon är nog ganska stark och har en väldig glöd. Hon har visat att hon kan komma tillbaka tidigare, trots ett ganska hårt motstånd.

Socialdemokraten och statsvetaren Stig-Björn Ljunggren är inne på samma linje, men anser att det kan vara för tidigt att slå fast vad som hänt.

- Man har pratat om hennes ovanor förr, att det varit konstigheter och tveksamheter, och många ser det här som att det bara är en fortsättning. Det kanske det är – men det kan också finnas andra omständigheter, säger han.

TT: Är det möjligt för henne att göra politisk comeback?

ANNONS

- Ja, hon har en extraordinär förmåga, och hon har många som stöttar henne. Även i sådana här motgångar.

Fakta: Mona Sahlin

Mona Sahlin, född 1957, inledde sin politiska bana 1982 när hon som 25-åring valdes in i riksdagen.

1990–1991 var hon arbetsmarknadsminister.

1992 utsågs hon till SAP:s första kvinnliga partisekreterare.

Åren 1994–1995 var hon jämställdhetsminister.

1995 lanserades hon som kandidat till partiledarposten sedan Ingvar Carlsson beslutat sig för att avgå. Efter avslöjandet om att Mona Sahlin hade använt riksdagens kreditkort för privata utgifter, den så kallade Tobleroneaffären, tog Sahlin time out från politiken i flera år.

1998 återkom hon som biträdande statsråd i näringsdepartementet.

Efter valet 2002 var Mona Sahlin integrations- och demokratiminister och 2004–2006 samhällsbyggnadsminister.

Efter valförlusten 2006 blev hon vice ordförande i riksdagens socialutskott.

Den 17 mars 2007 valdes Sahlin till partiordförande för Socialdemokraterna.

2011 avgick hon från ordförandeposten efter valförlusten hösten 2010.

2014 utsågs hon till regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism.

ANNONS