Centerledaren Annie Lööf deltog i alla gruppsamtal om möjliga regeringsalternativ.
Centerledaren Annie Lööf deltog i alla gruppsamtal om möjliga regeringsalternativ.

Ännu ingen öppning – fler talmanssamtal krävs

Riksdagens talman Andreas Norlén kan komma att ha fler samtal med partiledare för att lösa upp knutarna i regeringsfrågan. Tisdagens gruppsamtal var ett första steg.

ANNONS
|

I en skriftlig kommentar säger Norlén att han återkommer inom några dagar med besked om vad som kan bli nästa steg i regeringsbildningen. Han säger dock inget om partierna har blivit mer kompromissvilliga.

Norlén gör också klart att det kan bli fler, men då informella och enskilda, samtal med partiföreträdare under de kommande dagarna.

Centerns partiledare Annie Lööf sade efter gruppsamtalen:

- Det har varit bra samtal – förtroendefulla, genuina – mellan de sex partier som befinner sig mellan ytterligheterna SD och V.

ANNONS

Hon hade tillsammans med Liberalernas ledare Jan Björklund en nyckelroll under gruppsamtalen. De båda deltog i samtliga fyra diskussioner om möjliga regeringsalternativ. Men Lööf vill inte kommentera vilket gruppsamtal som kändes mest konstruktivt.

- För att vi ska kunna nå i mål i detta svåra parlamentariska läge är det viktigt att vi har respekt för processen och att de samtal som vi har stannar i de rummen, sade hon.

"Uppriktiga samtal"

Moderatledaren Ulf Kristersson är tystlåten men tror att samtalen kan ha fört den allt mer utdragna regeringsprocessen framåt.

- Ja, det tror jag. Det var uppriktiga och seriösa samtal. Allt som för processen framåt är bra, säger Kristersson.

S-ledaren Stefan Löfven kallar samtalen bra, öppna, respektfulla och konstruktiva, men säger att man inte är närmare en regering i dag.

- Inte i meningen att nu kommer det bildas en regering vilken dag som helst. Men, ja, jag tror att det för oss närmare en lösning. Det tror jag definitivt. För annars, vad är alternativet? Att sitta i varsitt rum och vänta på att något ska hända.

ANNONS

Vill vara statsminister

Löfven säger också till journalister att han i dagsläget inte ser det som möjligt för honom att ingå i en regering där Annie Lööf eller någon annan tar statsministerposten.

- Om Socialdemokraterna ska vara i regering så ska jag vara statsminister, säger han.

Talmannens nya grepp med gruppsamtal kom sedan både Ulf Kristersson och Stefan Löfven misslyckats med sina försök att bilda regering. I stället för att peka ut en ny partiledare som får sondera läget valde talmannen att testa kompromissviljan i gruppsamtal om fyra möjliga regeringsalternativ. Och de kan följas av fler, kanske inte lika annonserade samtal, enligt talmannens skriftliga kommentar.

Långa mittensamtal

Längst tid tog samtalet mellan en möjlig mittenregering där Stefan Löfven, Annie Lööf, Jan Björklund och Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin deltog. De andra gruppsamtalen handlade om en stor koalition med Alliansen, S och MP, en Alliansregering med stöd av MP och så de olika Alliansförslag som Ulf Kristersson föreslagit.

Varken Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet var inbjudna till gruppsamtalen, eftersom inget parti har sagt sig vilja ha med dem i en regering. Men både Jimmie Åkesson och Jonas Sjöstedt har enskilda samtal med talmannen.

ANNONS

Inte hoppfull

Åkesson var inte överdrivet hoppfull när han gick in till talmannen.

- Jag har faktiskt inga förväntningar på samtalet. Det ska bli intressant att höra om han har lyckats hyfsa till diskussionen mellan de här sex som har kunnat prata med varandra redan i sju veckor. Vi får se om de kommit på något nytt, sade han.

Talmannen har försäkrat att det kommer att äga rum minst en statsministeromröstning under hösten. Och han utesluter inte att han behöver utse ytterligare sonderingspersoner.

TT

Fakta: Detta har hänt

9 september: Val. De rödgröna (S, MP, V) får 144 mandat, Alliansen 143 och Sverigedemokraterna 62.

25 september: Obligatorisk statsministeromröstning, Stefan Löfven röstas bort med 204 röster mot 142.

27 september: Talman Andreas Norlén har en första samtalsrunda med partiledarna.

2 oktober: Talmannen ger Moderatledaren Ulf Kristersson uppdraget att sondera för att bilda regering.

9 oktober: Moderatledaren halvtidsrapporterar.

14 oktober: Moderatledaren ger upp försöken att bilda en Alliansregering. C och L har gjort klart att de inte vill vara med i en regering som kräver SD-stöd.

15 oktober: Talmannen ger Stefan Löfven uppdrag att sondera.

22 oktober: Löfven avger halvtidsrapport. "Svårt och komplicerat, inga positioner har ändrats", säger han.

29 oktober: Löfven lämnar sin slutrapport till talmannen och meddelar att han inte funnit stöd för en regering.

30 oktober: Talmannen sitter ner med partiledarna för gruppsamtal om tänkbara regeringar.

Ett extraval kan inte ske förrän talmannen har fört fram fyra statsministerkandidater till omröstning i riksdagen och alla har fått nej. Hittills har inte en enda sådan omröstning hållits. Den som hölls om Löfven var en ordinarie omröstning som måste hållas efter varje val om statsministern inte har avgått före det.

ANNONS