Bedragarnas metoder ändras hela tiden. Men det finns metoder för att skydda sig, enligt Circagruppen på polisen.
Bedragarnas metoder ändras hela tiden. Men det finns metoder för att skydda sig, enligt Circagruppen på polisen. Bild: Fredrik Sandberg/Adam Ihse/TT

Äldrebedragarnas metoder – så skyddar du dig

Äldre är en ständig måltavla för bedragarligor, men metoderna varierar. På senare tid har det blivit vanligare att man försökte ta sig in i äldres bostäder för att komma åt kontanter, bankkort och smycken.

ANNONS
|

Att på olika sätt ta sig in i äldre människors bostäder har under en tid varit ett populärt tillvägagångssätt bland bedragare. När de väl lyckats ta sig in passar de på att plocka på sig allt av värde.

– Vi kan se att metoden att man tar sig in hos folk har ökat. Metoderna förändras hela tiden. Syftet är att komma åt pengar, eller smycken som snabbt kan omsättas till pengar, säger Håkan Carlsson, chef för polisens circagrupp, som utreder seriebrott mot äldre.

Det är framför allt två metoder som används av de ligor som riktar in sig på att lura äldre på pengar i deras hem. Det handlar om personer som kommer hem till äldre och utger sig för att vara hantverkare, eller hemtjänsten, och sedan distraherar offren medan ytterligare en gärningsman tar sig in och stjäl värdesaker.

ANNONS

Ofta talar den här typen av gärningsmän svenska, men nyligen greps en liga som varit aktiv i Hudiksvall, Gävle och Uppsala där gärningsmännen inte pratat svenska, utan bett om ett glas vatten eller haft en namninsamling för att ta sig in i hemmet.

– De äldre är oftast ödmjuka, har förtroende för sina medmänniskor och vill hjälpa till. Då öppnar det upp för att man ska bli lurad, säger Håkan Carlsson.

Bedragare ringer upp

Den andra typen använder sig av telefonen och ringer upp för att få personer att ge dem pengar. Ibland handlar det om rena transaktioner, och ibland om att någon ska komma och hämta pengarna.

– Då skapar man någon form av relation för att man vill komma över pengar. Man utger sig för att vara till exempel ett barnbarn som hamnat i en situation som gör att de behöver låna pengar. Ofta är det mycket hysch-hysch, att de ska ha hamnat i en pinsam situation, säger Håkan Carlsson.

Den här typen av ärendet är spridda över hela landet, och enligt polisen är det viktigt att anmäla. Man behöver inte skämmas om man utsatts för brottet.

– Vi lägger ett pussel med många anmälningar, och det kan vara så att just din anmälan är pusselbiten som saknas för att vi ska kunna få en identitet på gärningspersonen, säger Håkan Carlsson.

ANNONS

Anmäl alltid brottet

Ju fler brott som kan kopplas till en person, desto hårdare straff kan den få. Håkan Carlsson ger en person som utgav sig för att vara elektriker som exempel. Han gick hem till folk, läste av elen och "tog betalt" med kort. I själva verket sparade han bara koderna, och bytte diskret ut kortet mot ett annat, för att sedan länsa kontot.

– Han greps i Kristianstad, misstänkt för tre sådana brott i Skåne. Men vi hade 90 liknande ärenden och skickade ner två utredare för att hjälpa till med utredningen. Han dömdes till slut för 56 brott och fick fyra och ett halvt års fängelse. Hade han bara dömts för de tre brotten i Skåne hade han nog fått villkorlig dom, säger Håkan Carlsson.

Polisens tips: Så skyddar du dig mot äldrebedragarna

Håll dörren låst och släpp inte in folk som du inte känner.

Var observant på de små tecknen. Kommer hemtjänsten på en dag då de normalt inte kommer? Eller är det hemtjänstpersonal som inte kan portkoden, eller som du inte känner? Hantverkare dyker heller inte upp av sig själva, man måste ringa för att de ska komma hem. Det är små saker som man ska reagera på.

Ringer ett "barnbarn" eller någon annan släkting som plötsligt har bekymmer, ring då tillbaka till barnbarnet eller någon annan släkting för att se om det är rimligt.

Lämna aldrig någonsin ifrån dig bankkortet till någon du inte känner, och lämna framför allt aldrig ut koden. Varken polisen, myndigheter eller banker frågar efter din kod.

Ha inte alla pengar på ett konto som är knutet till ett kort. Där ska du bara ha rörelsekapital. Är det besvärligt, be din bank eller en släkting om hjälp.

ANNONS