Statsvetaren Svend Dahl är chef vid Liberala nyhetsbyrån. Arkivbild
Statsvetaren Svend Dahl är chef vid Liberala nyhetsbyrån. Arkivbild

Ödesdagar för splittrat L och Björklund

De närmaste dagarna väntas de splittrade fraktionerna inom Liberalerna (L) öppet bekänna färg i den internt så infekterade regeringsfrågan. Enligt en bedömare är falangerna lika stora och det kan bli en ödesfråga för både partiledaren Jan Björklund och partiet som sådant.

ANNONS
|

- Det riskerar att bli en väldigt svår spricka som kommer att ta lång tid att läka, egentligen oavsett vilket beslut man fattar, säger statsvetaren Svend Dahl, chef vid Liberala nyhetsbyrån, till TT.

Under söndagen satt ledamöter i L:s partistyrelse och riksdagsgrupp i ett krismöte i Stockholm – sedan riksdagsgruppen i fredags inte kunnat enas om en gemensam linje.

ANNONS

Förenklat är valen två: att i någon form samarbeta med Socialdemokraterna (S) eller att ställa sig bakom en regering ledd av Moderaternas (M) Ulf Kristersson med stöd av Sverigedemokraterna (SD).

Jan Björklund lutar – med offentligt stöd av distrikten i Uppsala och Stockholms län – åt att samarbeta på något sätt med S.

Närmaste dagarna

Ännu är det bara Skånedistriktet som öppet ställt sig i andra ringhörnan – men enligt Svend Dahl, som har stor insyn i L:s inre liv, är partiet kluvet i två.

- Du har egentligen den här 50–50-klyftan på alla nivåer – bland de aktiva, i partistyrelsen och i riksdagsgruppen. Allting jag har sett tyder på att det är otroligt jämnt, säger han.

Dahls egen interna hållning är att L i ett första steg bör stödja en M-ledd regering där även Kristdemokraterna (KD) ingår – en regering som också har stöd av Centerpartiet (C).

De närmaste dagarna kan nu bli avgörande för partiets hållning i regeringsfrågan, säger han.

- Det här är intressant inför partirådet som kanske kommer att hållas redan på fredag i nästa vecka. Under veckan kommer vi förmodligen se fler tillkännagivanden om hur distrikten ställer sig.

ANNONS

"Oerhört komplicerat"

Björklund har investerat en oerhörd mängd politisk kapital i att L inte ska ha något med SD att göra. Hans tonläge har gjort att regeringsfrågan nu också, utan att någon från början menade det, tangerar att bli en fråga om partiledarskapet, säger Dahl.

- Jan Björklund är svensk politiks främsta överlevnadskonstnär, men det blir oerhört komplicerat för honom, svarar Dahl.

Låg fallhöjd

L är ett litet parti, vars sympatisörer oftast väljer mellan L och M, påpekar Dahl. Något som säkert avhandlas på alla L-möten i frågan är därför den låga fallhöjden till riksdagsspärren på fyra procent.

- Man har en borgerligt sinnad väljarkår och då är det riskabelt att gå till vänster, för då riskerar man att tappa de väljarna, säger Dahl.

Samtidigt finns det en gammal sanning i L, enligt Dahl: att andelen som lutar åt S-samarbete är större bland de partiaktiva än i väljarkåren.

ANNONS

- Det är det som också gör att den här frågan får en sådan oerhörd sprängkraft.

TT

ANNONS