Svart börsdag när handeln öppnade

Under måndagen nådde efterdyningarna av brexit Sverige. Stockholmsbörsen föll 6 procent när man öppnade igen efter midsommarledigheten.  De västsvenska företagen oroas nu över hur osäkerheten kommer att påverka marknaden.

ANNONS
|

Fredagens besked om att Storbritannien röstat för att lämna EU resulterade i en rejäl marknadsreaktion i Europa och övriga världen. Då den svenska börsen hade stängt under fredagen på grund av midsommarhelg undkom man den första chockvågen. Men i stället blev måndagenskursfall på Stockholmsbörsen betydligt kraftigare än på ledande

Europabörser.

Bankaktierna har drabbats värst. Men också aktierna hos västsvenska storföretag som Volvo och SKF föll drastiskt under måndagen.

– Det är liknade reaktioner som vi såg i fredags på andra håll i världen, det här är nog något som många hade räknat med, säger finansminister Magdalena Andersson till TT om Stockholmsbörsens reaktioner på brexit och tillägger att finansdepartementet och berörda myndigheter följer utvecklingen noga.

ANNONS

Storbritannien är Sveriges fjärde största exportnation och en viktig handelspartner för Västra Götaland som årligen exporterar varor och tjänster till landet för tio miljarder svenska kronor.

Några av bolagen som har störst försäljning i Storbritannien är SKF, Volvo, Getinge Group och Mölnlycke Health Care. Volvo Personvagnar sålde förra året drygt 40000 bilar i England, av totalt 500000 stycken. Getinges försäljning i landet uppgick förra året till 2,3 miljarder svenska kronor.

Kina Wileke som är chef för Volvokoncernens medierelationer säger till GP att det ännu är för tidigt att spekulera i vilka konsekvenser Storbritanniens eventuella utträde ur EU kommer att få.

– Vi finns idag på över 190 marknader världen över och vi är vana vid stora förändringar. Men mer än så kan vi inte säga i dagsläget, säger hon.

På Volvo personvagnar vill man varken kommentera situationen eller spekulera i några eventuella efterföljder.

Västsvenska Handelskammaren har hört sig för hos ett tiotal av sina medlemsföretag som alla ger en liknande bild av läget:

– Det här skapar en stor oro och osäkerhet för framtiden. Ingen vet egentligen vart detta tar vägen. Och är det något som näringslivet ogillar så är det osäkerhet, säger Johan Trouvé, VD på Västsvenska Handelskammaren.

ANNONS

– EU kommer att vilja visa de andra medlemsländerna att man inte kan gå ur EU och samtidigt dra nytta av alla fördelar som det innebär att vara med i unionen. Men man vet ännu inte vilka områden man kommer att trycka på. Det kan vara allt i från den fria rörligheten, handels- och tullfrågorna till finansiella transaktioner. Och det skapar osäkerhet just nu.

Storbritanniens premiärministerDavid Cameronsägeratt deinte ska blockera det brittiska folkets vilja att lämna EU. Såväl han som hans regering är tydliga med att folkomröstningens resultat måste accepteras.

Cameron säger också att Bank of England och finansdepartementet inte kommer att tveka att vidta åtgärder för att stabilisera finansmarknaderna om det behövs.

Hans besked är att de regionala regeringarna i Skottland, Nordirland och Wales ska delta fullt ut i förberedelserna inför brexitförhandlingarna med EU. I nuläget kommer dock regeringen inte att aktivera artikel 50 i EU-fördraget, vilket är nödvändigt för att förhandlingarna ska kunna starta. Han gör också klart att det helt och hållet är en fråga för Storbritannien.

Statsminister Stefan Löfven säger till TT att det är viktigt att Storbritannien så snart som möjligt inkommer med en formell ansökan om utträde, inga förhandlingar kan börja förrän det sker.

ANNONS

– Vi är ense om att vi respekterar beslutet, EU-reglerna gäller fortsatt för Storbritannien och vi tycker att de ska notifiera så snart som möjligt, men att de också självklart behöver tid för att förbereda det liksom att EU också behöver tid. Vi vill ha en bra relation med Storbritannien, säger Löfven.

ANNONS