Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  – Vi har haft på känn att vi kommer gå fram, säger Daniel Bernmar (V). Bild: Stefan Berg, Janerik Henriksson/TT

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Succé för lokala Vänstern

  Precis som på riksnivå gör Vänsterpartiet i Göteborg ett framgångsval, men Socialdemokraternas tapp oroar Daniel Bernmar (V).

  När 248 av 350 valdistrikt i Göteborg är räknade vid GP:s pressläggning står Vänsterpartiet på 13,0 procent, en bra ökning sedan 2014 då partiet fick 9,44 procent i staden.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Vi har haft på känn att det kommer att gå fram. Det kommer gå framåt och vi kommer ta fler mandat i kommunfullmäktige. Så jag är hoppfull, säger Daniel Bernmar (V), kommunalråd i Göteborg och förstanamn på partiets kommunlista.

  Liksom på riksnivå ökar Vänsterpartiet rejält om man jämför med 2014. Han har under söndagskvällen varit på partiets valvaka i staden.

  – Jag känner mig glad. Det är svårt att vara något annat när man kommer från den valvaka som jag kommer ifrån, säger han.

  Jörgen Fogelklou (SD) och Daniel Bernmar (V) drabbade samman i GP:s valvaka.

  Oro för S tapp

  När han tar en paus från vakan för att besöka GP:s livesändning uttrycker han oro kring Socialdemokraternas tapp i Göteborg.

  – Om Socialdemokraterna går tillbaka är det ett jätteproblem eftersom det blir svårare att få en rödgrön majoritet. Om både S och M tappar så här mycket skapar vi en annan spelplan och problemet med det är att det blir en högerspelplan och ett borgerligt styre. Det tycker jag är jättetråkigt. Jag hade velat se ett rödgrönrosa styre i riktning mot ett mer jämlikt Göteborg, säger han.

  Bättre än S i augusti

  I mitten av augusti fick Vänsterpartiet till och med ett bättre resultat än Socialdemokraterna, med 14,6 procent att jämföra med 14,2 procent. Men under söndagskvällen ser inte V ut att gå om S, inte på långa vägar då de står på 13 procent att jämför med S på 20 procent.

  – Vi går på val att bli så stora som möjligt för att ta ansvar för Göteborg och stå upp för ett mer jämlikt Göteborg. Vi vill blir så stora som möjligt för att få mandat för att göra det, säger Daniel Bernmar.

  Vid midnatt låg Demokraterna på 17,0 procent i Göteborg, men Bernmar menar att väljarna som vill se Västlänken reviderad eller stoppad kommer bli besvikna.

  – Det är olyckligt då vi är på det klara att det inte kommer gå att stoppa Västlänken. Det är tråkigt att väljarna kommer att bli svikna. Demokraterna är ett borgerligt parti så då har man röstat för en högermajoritet i Göteborg, vilket jag naturligtvis ser som otroligt trist.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.