"Största skandalen någonsin på SU"

- Detta är den största skandalen någonsin på Sahlgrenska akademin och sjukhuset, säger Bo Risberg, professor emeritus i kärlkirurgi.

ANNONS
|

Han ägnade sin forskargärning framförallt åt blodkärl, de sista närmare 15 åren åt konstgjorda vener (TEBV), samma forskningsfält där professorerna Holgersson och Olausson opererat. Han har varit ordförande i forskningsetikkommittén vid Göteborgs universitet och var fram till pensioneringen sekreterare i den regionala etikprövningsnämnden.

Kopplar samman med Macchiarini-skandalen

Bo Risberg har skrivit i Läkartidningen om skandalen kring Paolo Macchiarini på Karolinska institutet och gjort kopplingar mellan den och transplantationerna på Sahlgrenska.

– På sätt och vis är det som hänt här ännu lite värre än det som hände i Stockholm. Här fanns det, vad gäller de tre barnen som transplanterades, kroppsegna organ – lårvener – att tillgå. Det finns aldrig något försvar för att sätta in något konstgjort som är oprövat. Det gör mig så himla bedrövad att se det.

ANNONS

"Djupt oetiskt"

Enligt Risberg, kan professor Suchitra Holgerssons metod vara bra:

– Men det måste visas experimentellt och i djurförsök. Man kan inte gå direkt på människa som man gjort här. Det är djupt oetiskt, säger Bo Risberg.

I den anmälda artikeln i the Lancet uppges att den först transplanterade flickan, nio år gammal, fick en ven från en avliden 30-åring. I själva verket transplanterades flickan med en ven från en 72-årig donator. Det framgår av donationsjournalerna som Oredlighetsrådet granskat. Venen drabbades av förträngningar och flickan, som hunnit bli tio år, genomgick en ny transplantation ett år senare. Hon fick då, med samma metod, en ven från en avliden 62-åring.

Vilken betydelse har detta?

– Jag skulle inte tro att åldern har någon avgörande betydelse. Venen avdödas när den decellulariseras. Däremot kommer omdömeslösheten in när man sätter in en ny likadan ven när den första operationen misslyckats.

Bo Risberg tror att forskningsfusket kan få allvarliga följder för Göteborgs universitet.

– Det är ju ingen merit att ha fuskare i stallet, och det gör inte att GU kommer högre upp på rankingen.

Vill se opartisk utredning

Risberg anser att ägaren av universitetssjukhuset, Västra Götalandsregionen, nu bör tillsätta en opartisk utredning:

– Den bör ta reda på vad chefer och mellanchefer gjort under de fem år detta pågått.

ANNONS

Bo Risberg började sin utbildning på Sahlgrenska 1960.

– Vad jag kan minnas har det inte förekommit något av den här dimensionen, där man så flagrant brutit mot det etiska regelverket, säger han.

ANNONS