Träden föll i stadens parker och bilar hamnade under nedfallna grenar.
Träden föll i stadens parker och bilar hamnade under nedfallna grenar.

Storm vållade kaos och förödelse

ANNONS
|

Takpannor virvlade och losslitna takplåtar yrde i luften när trettondagsstormen 1957 nådde sin kulmen vid middagstiden. Träd föll i stadens parker och flera bilar hamnade under nedfallna grenar. Höghusen i södra Guldheden och i Kortedala blev värst utsatta. På Gregoriusgatan 25-28 höll inte det påstått stormsäkra taket för påfrestningarna. Som ett väldigt flak seglade taket ned på gården. Som väl var kom ingen människa till skada där.

Det var även villervalla i hamnen när fartyget Mirrabooka slet sina förtöjningar. Sex pråmar kom i vägen och sjönk. Bara en timma efter Mirrabookas vådliga färd slet sig också barken Viking och for med stäven mot kajen. Skärgårdsbåten Athena fick ta emot en kraftig stöt så att dävertar bröts och en livbåt krossades.

ANNONS

I hela Västsverige var det tidvis stopp i järnvägstrafiken, det var elavbrott och brutna telefonförbindelser. Hundratals tak blåste ned och tiotusentals träd föll. GP rapporterade att så gott som samtliga offentliga julgranar i de västsvenska städerna hade blåst omkull.

När stormen bedarrat kunde räddningspersonalen konstatera att ovädret inte orsakat några dödsoffer. Men flera personer hade förts till sjukhus. Blåsten hade vållat materiella skador räknat i miljoner.

ANNONS