STOCKHOLM 20170921 Riksdagshuset i Stockholm.Foto: Stina Stjernkvist / TT Kod 11610
STOCKHOLM 20170921 Riksdagshuset i Stockholm.Foto: Stina Stjernkvist / TT Kod 11610 Bild: Stina Stjernkvist/TT

Stalker folkbokförde sig hos riksdagsman

I snart fyra år har Johan Büser, riksdagsledamot (S) från Göteborg, varit förföljd av en man som i somras folkbokförde sig på hans adress i Göteborg. I höst kommer Büser begära att riksdagen skärper skatteverkets rutiner för folkbokföring.

ANNONS
|

– Det borde på ett enkelt sätt gå att kräva samtycke, exempelvis genom bank-id-inloggning, från den i vars bostad ytterligare en person ska skriva sig. Som det är nu krävs inget sådant medgivande, säger Johan Büser.

GP skrev i februari 2014 om fenomenet att personer folkbokför sig hos andra personer, utan att de vet om det. Uppenbarligen har inte mycket gjorts åt problemet sedan dess.

Ett års utredningstid

När Johan Büser fick reda på att en man skrivit sig i hans lägenhet, kontaktade han skatteverket.

– Jag fick beskedet att det är många som utsätts för det här, att de måste göra en utredning och att den kan ta tio till tolv månader.

ANNONS

I en debattartikel i GT beskriver Büser hur en person i snart fyra år "varit besatt" av honom, fysiskt förföljt honom och skickat mängder med sms.

I maj gick mannen ett steg längre när han ringde och berättade att han skrivit sig hemma hos Büser.

– Jag la på luren när jag förstod att det var mannen som förföljt mig.

Vet du varför den här mannen har hängt sig på dig?

– Nej, men det har väl med min roll som riksdagsman att göra. Jag tror att det förekommer att alla riksdagsmän får otrevliga mejl. Och det förekommer ju att folk blir besatta av offentliga personer. I mitt fall har riksdagens säkerhetsenhet varit inkopplad hela tiden som detta pågått.

Risk för husrannsakan

Förutom det obehagliga i att en person som han inte vill ha kontakt med är skriven i hans lägenhet, pekar Johan Büser på risken att den som faktiskt bor på adressen utsätts för husrannsakan om personen som skenskrivit sig är kriminell.

Under höstens motionstid i riksdagen kommer Johan Büser att lägga en motion med krav på samtycke från den som bor på en adress där ytterligare person vill skriva sig.

– Detta är något som behöver täppas till. Särskilt eftersom skatteverket säger att det är många som drabbas.

ANNONS

LÄS OCKSÅ: Fusk bakom falsk bokföring

I GP:s artiklar för snart fem år sedan drabbade problemet Elisabet, en medelålders kvinna bosatt med sin man i ett radhus utanför Göteborg. Helt plötsligt fick hon information, av brevbäraren, att en 38-årig man också var skriven i radhuset.

Elisabet blev skräckslagen när hon fick fram uppgifter som visade att det rörde sig om en man som suttit i fängelse för bland annat försök till utpressning.

Skatteverkets expert på folkbokföring förstod Elisabets önskan att hon skulle ha tillfrågats i förväg men förklarade att snabbhet och aktualitet var det som prioriterades.

Dock lyckades Elisabet efter några dagars intensiv bearbetning av skatteverket få 38-åringen struken från sin adress.

LÄS OCKSÅ: Okänd man folkbokförd hos Elisabet

Fotnot: I en tidigare version av denna artikel säger Johan Büser att man kan anmäla till skatteverket att "ingen annan får skriva sig på ens adress". Denna möjlighet finns inte. Däremot finns en spärrtjänst som innebär att man kan hindra annan från att göra en flyttanmälan i ens eget namn.

ANNONS