Läkaren har bland annat gjort felaktiga bedömningar, skrivit ut fel läkemedel och varit ansvarslös med narkotikaklassade preparat.
Läkaren har bland annat gjort felaktiga bedömningar, skrivit ut fel läkemedel och varit ansvarslös med narkotikaklassade preparat. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Stafettläkare ordinerade narkotiskt preparat till barn

En stafettläkare som arbetat på flera vårdcentraler i Göteborg blir av med sin läkarlegitimation efter att i flera år ha felbehandlat sina patienter. Läkaren har bland annat föreskrivit vitaminer vid tarminflammation, narkotiska preparat till barn och yrselmedicin till en kvinna med njursvikt.

ANNONS
|

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd beslutade nyligen att dra tillbaka legitimationen för en stafettläkare. Mannen har varit verksam på flera vårdcentraler i Göteborg, men även i Trollhättan, Lysekil, Falköping samt i andra delar av landet. Han utbildade sig dock i Rumänien.

Förutom fem anmälningar enligt lex Maria har det riktats två patientklagomål mot mannen, sex anmälningar från arbetsgivare och två från apotek. Flera av de vårdcentraler där läkaren varit anställd har avslutat hans kontrakt efter ett fåtal dagar med hänvisning till hans inkompetens.

I sitt beslut skriver också Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd att mannen haft "omfattande kompetensbrister, varav en del allvarliga." Han har gjort felaktiga bedömningar, skrivit ut fel läkemedel, varit ansvarslös med narkotikaklassade preparat och brustit i utredningar och journalföring.

ANNONS

LÄS MER:Kommunen lex Maria-anmäler egna mångmiljonprojektet

Struntade i borrelia och diabetes

I sitt beslut listar nämnden 44 patienter som mannen felbehandlat, varav 11 "grovt oskickligt". Följande är ett urval av fallen där läkarens behandling hade kunnat resultera i allvarliga följder.

• En kvinna besökte Närhälsan på grund av orkeslöshet och svårighet att lyfta armarna. Läkaren tog inga prover och kontrollerade inte blodtrycket, utan skrev ut ett vitaminpreparat mot trötthet. Samma dag upptäckte en annan vårdgivare att kvinnan hade blåsljud på hjärtat och led av en akut tarminflammation.

• En patient med tidigare känd kärlmissbildning besökte vårdcentralen med intensiv huvudvärk. Läkaren skrev ut ögondroppar, värktabletter och migränläkemedel. Efter påpekande från apotek tog patienten ny kontakt med vårdcentralen, vilket slutade med ambulansfärd till länssjukhuset där man upptäckte blodkärlsförändring i patientens högra hjärnhalva.

• En diabetessjuk kvinna i åttioårsåldern hade konstaterat kraftigt förhöjda njurvärden som talade för njursvikt. Läkaren reagerade inte på det, men skrev däremot ut ett yrselpreparat som är olämpligt för äldre, sköra personer.

LÄS MER:Barn förlamades i benen efter misslyckat ingrepp

• En kvinna med medfödd hjärtsjukdom sökte vård för bröstsmärtor och viktuppgång. Utan någon vidare utredning föreslog läkaren stora förändringar i hennes medicinering. Han diagnostiserade henne också med psykisk störning utan att dokumentera varför.

• Läkaren glömde att följa upp ett blodsockerprov som tydde på diabetes. När en sköterska påminde honom återkallades patienten och samma förhöjda värden konstaterades. Inte heller då vidtog läkaren någon åtgärd och slutade strax därefter på den aktuella vårdcentralen.

ANNONS

• Ett apotek anmälde att läkaren föreskrev ett mycket ovanligt och olämpligt narkotiskt preparat till en treåring. Barnets mamma trodde enligt anteckningar att barnet hade "krampfeber", och medicinen i fråga ges vanligtvis till personer med epilepsi eller diagnostiserad krampsjukdom. Läkaren skrev också ut penicillin till barnet på oklara grunder.

• Prover tagna på en man i 70-årsåldern visade kraftigt förhöjda PSA-värden vilket kan tyda på prostatacancer. Läkaren skrev dock till patienten att proverna såg bra ut och följde inte upp ärendet.

• En patient som sökte för värk i handled och underarm fick smärtstillande och inflammationshämmande läkemedel utskrivet av läkaren. Det visade sig dock att han fått borrelia – med det framkom inte förrän han själv kontaktade vårdcentralen igen.

LÄS MER:Operationsduk glömdes kvar – inuti kvinna

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS