Sven Hjelmström, Ingrid Johannesson, Ingrid Olsson och Siva Damerau hejar på sin lagkamrat Eivor Hagblom som sätter bollen i korgen.
Sven Hjelmström, Ingrid Johannesson, Ingrid Olsson och Siva Damerau hejar på sin lagkamrat Eivor Hagblom som sätter bollen i korgen.

Sommar-OS på hemmaplan firades med fika

Fem grenar. Nio taggade lag. Ett sommar-OS som fick även den tröttaste att komma på fötter för att säkra några poäng åt sin avdelning.

ANNONS
|

OS-flaggorna vajar i luften och Team bergsprängarna viftar med egengjorda rödgula fanor. Det är dags för invigning av Svaleboskogens äldreboendes olympiska spel. Svaleboskogens enhetschef, tillika OS-kommitté, Malin Pers läser upp olympiadens regler.

– Det är inte tillåtet att trimma sina hjälpmedel. Om man plockar in personer under 65 år i laget är man diskvalificerad. Vi hejar på varandra. Varmt välkomna hit och ge gärnet nu.

Till ljudet av trumpetspel rullar Siva Damerau fram i sin rullstol och tänder OS-elden.

– Härmed förklarar jag Svalebos egen olympiad invigd.


    Bild: Per Wahlberg
Bild: Per Wahlberg

Hon ansluter till de andra i Team bergsprängarna, som bor på avdelningen Berget. Enligt enhetschefen har gänget legat i hårdträning hela helgen och pastaladdat hela förmiddagen. De drar igång en av sina hejarramsor och tar sig ut till foajén där olympiadens första gren hålls.

ANNONS

Bergsprängarna bildar en cirkel, och ska sedan bolla en ballong mellan sig så många gånger de kan utan att den nuddar marken. Cirkeln är lite sned och på ett ställe finns ett hål. Dit flyger ballongen efter elva turer och singlar ner på golvet.

Sven skyndar sig att byta plats, så att alla ytor är täckta. Nu studsar ballongen hela 16 gånger innan den tillslut flyger långt över huvudet på Ingrid Olsson och landar bakom rullstolen.

– Jag tänker att Berget är så pass peppade att de kan ta hem det, men det är lite tidigt att säga någonting än, säger Anna Bjurström, som har hand om grenen.

Nästa gren är basket. Sven Hjelmström har aldrig spelat basket men tycker ändå att det känns bra. Han berättar att han har det i generna.

– Min bror var med i olympiaden 1936 i Garmisch-Partenkirchen. Han tävlade i backhoppning.

Själv har Sven tävlat i slalom, och vunnit flera tävlingar. Hade det varit vinter-OS på Svalboskogen hade slalom varit en given gren. Men nu är det basket som gäller. Eivor Hagblom sätter bollen i korgen och säkrar ett poäng för Bergsprängarna. Men hon har heller inte spelat förut.

– Nej aldrig, men det är väldigt roligt. Man känner sig som ett barn igen med ballonger och bollar.

ANNONS

    Bild: Per Wahlberg
Bild: Per Wahlberg

Efter en stark insats i tredje grenen är det dags för fotboll, vilket visar sig vara Bergsprängarnas paradgren. Siva börjar med boll och rullar enkelt in den i målet.

– Det är inte klokt, det känns bara bra.

Även Gösta Thörn levererar och placerar bollen i nätet varpå resten av Berget följer och gör mål efter mål.

– Jag anar en seger här, säger Malin, som räknar poängen.

Aktiveringspedagog Matilda Åstrand är den som anordnat OS, och även hon hyllar Bergets insats.

– Det är atleter på löpande band här. Det är så viktigt att man får känna sig duktig.

Ett leende sprider sig på pensionärernas läppar när deras mål applåderas. De rullar vidare till den sista grenen innan det är dags för prisutdelning med kaffe och OS-bakelse.

Grenarna är planerade för att alla ska kunna delta utan att misslyckas. Malin menar att många av de äldre fick oanade krafter under spelen.

– De ställde sig upp och sutade in bollen. Nu ramlar någon omkull tänkte jag, säger hon och skrattar.

Avdelningen Åsen står som segrare av den stora pokalen och vinner hela olympiaden. Men Bergsprängarnas spel räckte till en vinst i fotbollsgrenen, och Ingrid Olsson får ta emot en pokal innan hela gänget får medaljer.

ANNONS

– Det känns jättebra. Vi har firat med fika, säger Eivor.

Sven håller med och tillägger:

– Nu firar vi med att gå och lägga oss.

Fakta: Svaleboskogens olympiad

  1. I en femkamp korades äldreboendets OS-vinnare. Enligt enhetschef Malin Pers är det viktigt att hänga med i samhället och kan de inte ta sig ut till det som händer där får samhället komma till de äldre. I dag i form av sommar-OS.
  2. OS var ett populärt inslag på äldreboendet och deltagarrekordet för en eftermiddagsaktivitet slogs med hästlängder. Särskilt fotbollen gav mersmak och många önskar att den aktiviteten kommer tillbaka.
ANNONS