Sommar i älskade Göteborg!

Kära läsare, jag måste börja med att säga förlåt. Förlåt för att jag är sen. Jag ska skriva för er om sommaren, men sommaren började ju redan i början av maj med 30 graders hetta. Så i dag önskar jag er en glad midsommar och ber om ursäkt för att jag är över en månad sen. Men bättre sent än aldrig.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Jag vet inte hur gammal jag var när jag sprang över Fiskebäcksbadets klippor. Fem eller sex år kanske. Jag rusade så fort jag kunde över den kala stenen och bakom mig hörde jag mormor ropa. Hon varnade mig för att snart kommer jag ramla, skrapa upp knäet och då kommer jag att ångra mig. Men det var svårt att bry sig när det var sommarlov och man inte hade något i världen att oroa sig för. Bada i det lite för kalla saltvattnet. Läsa Bamse. Äta isglass och–. Då ramlade jag. Jag skrapade upp knäet och blodet började rinna. I väskan på stranden hade mormor servetter och plåster redo.

ANNONS

För mig är en sommar i Göteborg en barndomssommar. Jag är uppväxt i Stockholm och hälsade på min släkt på västkusten under långa veckor på sommarloven. Kan man hitta tillbaka till en sådan sommar? En sommar som man minns som perfekt, trots skrapsår på knäna? Jag ska göra ett tappert försök. Och jag ska ta er läsare med mig.

Jag hade inte tänkt att skrapa mina knän på klipporna, men en gång i veckan ska jag tipsa er om badplatser runt om Göteborg.

Ni ska få läsa om getyoga (yoga med getter!), vingården i Halland och Västsveriges second hand-butiker i serien Loppiskartan. Och mycket mer. Om ni sitter på sommartips, mejla mig! Jag vill läsa allt om din konstnärsklubbs strandutställning och grannen som bygger sin egen segelbåt.

Vi får se om jag hittar tillbaka till barndomens fulländade sommarveckor. Tillsammans tar vi oss an en sommar i Västsverige, oavsett om du som läser är sju, sjutton eller sjuttio.

Vilken sommar vi ska ha, va?

Michaela Karlén.
Michaela Karlén. Bild: Nils Petter Nilsson

Fem tips vid regn

Det är bara att acceptera, en Göteborgssommar innebär ändå en del regn. Det här gör jag en sommardag när det är tråkigt väder.

1. Läser en bok eller fikar med en vän på Orangeriet på Tredje Långgatan. Den inbyggda uteserveringen är supermysig när regnet smattrar på glastaket ovanför.

2. Spelar datorspel. Under sommaren vill jag spela om fantasy-trilogin Dragon Age.

3. Tar sovmorgon. Nytvättade lakan och i högtalarna spelas Snooza av Säkert! på låg volym.

4. Besöker stadens bästa museum, Göteborgs konstmuseum. Min favorittavla är Albert Edelfelts oljemålning Vid Pianot, från 1884.

5. Anammar vädret och tar en kort promenad i regnjacka och stövlar, följt av en varm dusch, varmt kaffe och en varm bulle.

ANNONS