Socialtjänstens pengar går till riskkapitalbolag

ANNONS
|

Mest pengar drogs i fjol in av Teambo Konsult AB som fakturerade 3,7 miljoner kronor av Göteborgs kommun. Bolaget ingår i en koncern som mest låtit tala om sig som stor försäljare av inkvartering av bostadslösa.

Men också konsultbolaget, specialiserat på att sälja stafettsocionomer till socialförvaltningar över hela landet, har expanderat kraftigt. Under de två senaste åren har omsättningen ökat från 22 till 58 miljoner kronor.

– Vi har uppdrag från Kalix till Malmöregionen men har kanske lyckats så bra i Göteborg eftersom vi har huvudkontoret här, säger Mats Johnsson, en av fyra ägare av Teambo.

"Efterfrågan har mattats"

En fortsatt lika stor ökning av konsulttjänsterna är inte att vänta enligt Mats Johnsson:

ANNONS

– Efterfrågan har mattats av sedan i december, eller har kanske minskat något.

Kalle Walfridson är regionchef i Humana Bemanning, som ingår i en storkoncern med ett Londonbaserat riskkapitalbolag som huvudägare. Bolaget är med 3,4 miljoner kronor från Göteborgs kommun näst störst i staden på försäljning av stafettsocionomer.

– Jag gillar inte det ordet, det har en rätt negativ klang. Jag kallar dem konsulter, säger Walfridson.

Illa för kontinuiteten

Han uppger att efterfrågan sjunkit något under hösten men är inte särskilt orolig för framtiden; inget tyder på att det blivit lättare för kommunerna att anställa och behålla socionomer, säger han.

– Det optimala är naturligtvis att socialtjänsterna klarar sitt uppdrag med egen personal, men det gör de inte och där kommer vi in.

Walfridson håller med om att konsulter är illa för kontinuiteten, ur ett klientperspektiv. Däremot håller han inte med kritiken om att konsulterna är dyra. Hans bolag debiterar 670 kronor i timmen.

– En konsult kostar ungefär dubbla pengen jämfört med en anställd, med sociala avgifter och övriga kostnader. Men en konsult gör också väsentligt mycket mer än en anställd eftersom hon inte är med på möten och i stället koncentrerar sig helt på klientarbetet.

"Galopperande" löneutveckling

Enligt regionchefen har löneutvecklingen varit "galopperande" under senare år, både hos kommunerna och bolagen.

ANNONS

– Vi ska hålla oss i mitten av löneligan bland konsultbolagen. Våra socionomer ligger cirka 5000 kronor över den kommunala personalen i månaden, som kompensation för de högre kraven på flexibilitet.

I Humanas annonsering efter socionomer krävs två års erfarenhet.

– Jag har hittills inte anställt någon med bara två års erfarenhet. Mina socionomer har mellan fem och 38 års erfarenhet, med ett snitt på 15 år efter examen. Men det finns tyvärr konsultföretag som anställer folk med kort eller ingen erfarenhet. Det är förfärligt, säger Walfridson.

Fakta: Bolagen som säljer socionomer

Av de 16,5 miljoner kronor som Göteborgs kommun i fjol betalade för stafett-socionomer var det fem bolag som vardera tog hand om mer än en miljon kronor:

* Teambo Konsult: 3,7 miljoner kronor

* Humana Bemanning (tidigare Sociala tjänster Sverige AB): 3,4

* Care on Demand: 2,8

* Dedicare: 2,6

* Attendo: 1,2

Övriga bolag var: Agila social care AB, Stahlcon AB, Enskilda firman Cosma Gill, Doc Connect Nordic AB, Konsultfirman Anna-Lena Nilsson AB, Embréus Socionomkonsult, Xander AB, Solvut AB, Socionomuthyrning i Sverige AB, S.O.O.L. Personalservice AB, Patia Drift & Service AB och Addus care.

ANNONS