Socialdemokraternas migrationsutspel splittrar de rödgröna

Med en ny och hårdare linje i migrationsfrågor hoppas partiet förstås att locka tillbaka väljare man tappat till SD. Samtidigt sätter Socialdemokraterna den sista spiken i den svenska öppenheten – och ett fortsatt regeringssamarbete med Miljöpartiet.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Är det något citat från Stefan Löfven som gått till nutidshistorien så är det "Mitt Europa bygger inga murar". Scenen var Medborgarplatsen i Stockholm. Det var hösten 2015 och många svenskars hjärtan var fortfarande vidöppna.

Det var med stolthet som den S-ledda regeringen förde en annan politik än resten av EU. Sverige skulle vara ett föredöme och visa vägen. En humanitär stormakt.

I dag låter det helt annorlunda.

Ska ligga i nivå med EU

Beskedet från Stefan Löfven och migrationsminister Heléne Fritzon, på en presskonferens under fredagen, var att det är en absolut nödvändighet att Sverige ligger i nivå med övriga EU. Vi ska ta emot asylsökande i förhållande till vår storlek. Varken mer eller mindre.

ANNONS

För att vara väldigt konkret: förra året sökte 700 000 personer asyl i EU. Sveriges befolkning utgör 2 procent av EU:s – alltså borde vi enligt Socialdemokraternas modell ha tagit emot ungefär 14 000 personer. Det är ganska exakt hälften så många som kom hit under fjolåret.

Fram till dess att EU:s gemensamma migrationspolitik är på plats vill Socialdemokraterna att Sverige behåller den restriktiva linje som rått sedan flyktingkrisen bedömdes vara alltför akut i slutet av 2015. Man vill också förlänga tiden för de yttre gränskontrollerna samt ha en beredskap för att införa förstärkta id-kontroller.

Vill skrota ebo-lagstiftningen

• Socialdemokraterna vill också införa centrala ankomstboenden, för ett mer samlat och ordnat mottagande.

• Partiet vill också avveckla ebo, alltså den lagstiftning som ger den asylsökande möjlighet att ordna sitt boende på annat sätt än att bo på ett anläggningsboende.

• Man vill också utöka möjligheterna att ta personer som bedöms ha en risk att avvika till förvar. Samt fördubbla tiden mellan avslag och det att en ny asylansökan får lämnas in.

Under 2015 tog Sverige emot drygt 160 000 asylsökande och budskapet från Socialdemokraterna är att det var mer än vad landet klarar av långsiktigt. Vid sidan av uppenbara konsekvenser som brist på bostäder pekar statsministern på risker för framväxten av ett parallellsamhälle och att människor riskerar att utnyttjas.

ANNONS

Fortsatt samarbete osannolikt

Alla delar inte den här bilden. Att Socialdemokraterna vill hålla fast vid den tillfälliga, restriktiva lagstiftningen har fått kritik från tunga S-namn, som Ulf Bjereld. I en debattartikel i Aftonbladet skriver de att Sverige inte har ett invandringsproblem utan ett segregationsproblem.

De rödgröna samarbetspartierna kommer att ha ännu svårare att svälja Socialdemokraternas nya kurs. Regeringspartnern Miljöpartiet går till val på en återgång till den tidigare migrationspolitiken och Vänsterpartiet är minst lika inne på samma linje.

En ny S-MP-regering efter valet förefaller uteslutet.

Å andra sidan: det är just en restriktiv migrationspolitik som fått Sverigedemokraterna att växa från ingenting alls till landets tredje största parti. En väldigt stor del av partiets väljarbas är besvikna före detta socialdemokrater.

Att försöka locka tillbaka dem väger helt enkelt tyngre än möjligheten till ett fortsatt regeringssamarbete med Miljöpartiet.

ANNONS