Arne Larsson analyserar GP/Sifos mätning.
Arne Larsson analyserar GP/Sifos mätning.

Socialdemokraternas försök att locka SD-väljare ett fiasko

Om planen var att locka tillbaka väljare från Sverigedemokraterna så är utfallet så här långt ett fiasko. Efter Socialdemokraternas utspel om stramare migrationspolitik lyfter SD i opinionen. Bara en gång tidigare har partiet varit större i GP/Sifos mätningar.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

När diskussionen om flyktingkrisen var som mest intensiv i december 2015 – och regeringen efter en tårfylld presskonferens införde tillfälliga lagar för att bromsa antalet – uppgav 19 procent att de skulle rösta på Sverigedemokraterna.

Det är partiets högsta notering hittills. Men nu är partiet uppe på nästan lika hög nivå.

I GP/Sifos majmätning säger 18,7 procent att de skulle rösta på SD. Det är en ökning med 3,9 procentenheter sedan aprilmätningen.

Återigen är det efter en period då migrationsfrågan stått i centrum.

Migrationsfrågan viktig för väljarna

Och migrationen är numera en viktigt fråga för väljarna. Enligt SOM-institutets rapport som kom för ett par veckor sedan är det invandring/integration som hamnar i topp när svenskarna får svara spontant på vilket samhällsproblem som är viktigast i dag.

ANNONS

Så har det verkligen inte alltid varit.

Under de senaste tre åren har frågan legat i topp – före det var den betydligt längre ned på väljarnas dagordning.

LÄS MER:GP/Sifo: Väljarflykt från S – SD samlar på sig starkt stöd inför valet

Samma rapport visar att det är Sverigedemokraterna som, enligt väljarna, har bäst politik på området. Men vilket parti som äger en fråga är inte beständigt. SOM konstaterar i rapporten att det är "mer rörligt än vi tidigare trott".

Det politiska utspel som väckt mest uppmärksamhet under perioden sedan vår senaste mätning är Socialdemokraternas kursändring mot en stramare migrationspolitik. I korthet går det ut på att Sverige ska anpassa sig till EU – och inte ta emot fler än "vår andel" – samt införa tillfälliga uppehållstillstånd som standard och striktare regler för familjeåterförening.

Inte riskfritt att byta kurs

En majoritet av svenskarna är i dag för en stramare flyktingpolitik. Det är också den fråga som rankas högst av väljarna. Sverigedemokraterna – som alltid drivit linjen om en stramare politik – har enligt svenskarna den bästa politiken på området.

Socialdemokraternas omläggning ligger alltså precis i linje med vad en stor del av väljarna efterfrågar och borde således tas emot med öppna armar. Eller?

Nej, så enkelt är det förstås inte.

Att byta kurs i en för väljarna viktig fråga är inte helt riskfritt. Och effekten har nog snarare blivit den att Socialdemokraterna med sitt utspel legitimerat den linje Sverigedemokraterna fört – och därmed också Sverigedemokraterna som parti. Väljare som tidigare varit tveksamma till att lägga sin röst på SD kan se det som att S nu gett sin välsignelse.

ANNONS

SD den stora vinnaren

En annan fara med en hastig omläggning av den politiska kursen är att väljarna inte vågar lita på att partiet menar allvar. Och i det här fallet kan väljarkåren bli extra förvirrade av att samma parti under den senaste tiden lagt ned mycket möda på att sy ihop en överenskommelse för att ge en grupp ensamkommande en andra chans att få stanna i Sverige.

Socialdemokraterna backar i mätningen till 25,2 procent. Så låga siffror var partiet nere vid två tillfällen under flyktingkrisen. Samt i januari 2012 när Håkan Juholt var partiledare.

Vid sidan av opinionstappet har politikomläggningen vållat intern kritik och avhopp. Om väljarna gör en annan bedömning på sikt är förstås svårt att veta.

Men just nu är i alla fall Sverigedemokraterna den stora vinnaren på Socialdemokraternas nya politik.

FAKTA: Tre tendenser

Fortsatt svårt för MP

Miljöpartiet ligger precis på riksdagsspärren och partiet har extra svårt att nå väljare i de lite högre åldersgrupperna. I åldrarna 50 år och uppåt stödjer endast 2,2 procent av väljarna MP.

M starkt i Göteborg

Moderaterna ligger i princip på sitt valresultat från 2014. Men i Göteborg har partiet ett betydligt starkare stöd och lockar hela 33 procent av väljarna i den här mätningen.

Centern har tappat

För drygt ett år sedan hade Centerpartiet 14,2 procent av väljarna bakom sig. Nu uppger 8,1 procent av väljarna att de skulle rösta på Centern, en signifikant nedgång sedan april.

ANNONS