Hoten var enligt Bromöllas utbildnignschef Sven Håkansson riktade mot Dalaskolan södra i Bromölla. BILD: Bromölla kommun. 
Hoten var enligt Bromöllas utbildnignschef Sven Håkansson riktade mot Dalaskolan södra i Bromölla. BILD: Bromölla kommun. 

Skolor håller stängt – misstänkta mordförberedelser

Elever har skickats hem från två skolor i Bromölla i Skåne efter hot mot Dalaskolan Södra och Norra via sociala medier. Händelsen rubriceras enligt polisen av åklagare som förberedelse till mord. – En pojke har uttalat hot på sociala medier om att han skulle genomföra en skolskjutning, säger utbildningschefen Sven Håkansson till Kristianstadsbladet.

ANNONS
|

Hoten som riktats mot skolorna blev kända för polisen under natten mot torsdagen. Enligt polisen ska hoten ha riktats i sociala medier och en ungpojke hämtades i natt in till förhör.

Husrannsakningar

Polisen har också gjort husrannsakningar i samband med förhöret. Enligt polisen betraktas det misstänkta brottet i nuläget av åklagare som förberedelse till mord.

Beslutet att hämta in pojken togs av en jouråklagare. Stephan Söderholm är presstalesperson vid polisen i region Syd och uppger att ärendet ligger hos socialförvaltningen i Bromölla i första hand.

– Detta är ett fall för socialförvaltningen då det handlar om en person som inte är straffmyndig. Socialförvaltningen kan när det gäller brott som ska utredas begärahjälp av polisen enligt lagen om ungalagöverträdare, men utredningen ärsocialförvaltningens, säger Stephan Söderholm.

ANNONS

Ska ha hotat om skolskjutning

Med anledning av hoten togDalaskolan Södra och Norra beslut om att hålla skolorna stängda under torsdagen.

– Rektorerna tog det här på största allvar när de fick vetskap om det här och tog beslutet att skicka hem eleverna på morgonen, säger Lina Holmberg, kommunikatör på Bromölla kommun, till SVT Nyheter Skåne.

Enligt polisen finns det i nuläget ingen omedelbar hotbild mot skolorna.

Sven Håkansson är verksamhetschef på utbildningförvaltningeni Bromölla kommun. Till Kristianstadsbladet uppger han att pojken uttalat hot om att genomföra en skjutning.

– En pojke har uttalat hot på sociala medier om att han skulle genomföra en skolskjutning på Dalaskolan Södra, säger Sven Håkansson, till Kristianstadsbladet.

ANNONS