Dömda. Adam Abdulahi och Ahmed Warsame får sina livstidsstraff fastställda i hovrätten. De döms för medhjälp till mord, i likhet med Onur Corap, Jonis Adan och Josef Hällgren. De båda förstnämnda får oförändrade straff: 14 års fängelse medan Hällgrens straff sänks med två år till fängelse i tolv år.
Dömda. Adam Abdulahi och Ahmed Warsame får sina livstidsstraff fastställda i hovrätten. De döms för medhjälp till mord, i likhet med Onur Corap, Jonis Adan och Josef Hällgren. De båda förstnämnda får oförändrade straff: 14 års fängelse medan Hällgrens straff sänks med två år till fängelse i tolv år.

Sju män fällda för Vår Krog & Bar-dådet

Ingen döms som gärningsman men sju män fälls för medhjälp till mord. För två av dem fastställs livstidsstraffen.

ANNONS
|

Domen i hovrätten är med största sannolikhet den juridiska slutpunkten för skjutningen på Vår Krog & Bar som dödade två personer och skadade åtta den 18 mars i fjol.

Den stora skillnaden jämfört med tingsrättsdomen, är att de fem män som tidigare fällts för mord nu döms för medhjälp till mord. Straffen blir dock i stort sett oförändrade.

Hovrätten finner det klarlagt att dessa fem medverkade "på eller i närheten av brottsplatsen". Av domen framgår att dessa fem alla skulle ha dömts till livstid om de varit över 21 år vid brottstillfället.

Till lagens strängaste straff döms två av de åtalade. Adam Abdulahi, i dag 28 år, var ledande i planeringen av attentatet mot krogen. Han hade också kontakterna med narkotikaleverantören i Holland varifrån 33 kilo knark levererades till gänget i Göteborg, drygt två veckor före krogskjutningen.

ANNONS

Den andre livstidsdömde är den i dag 25-årige Ahmed Warsame.

Åklagarna har inte kunnat fastställa vem som gjort vad av de fem män där två sprang in på krogen och sköt med automatkarbiner, en stod vakt utanför med en kulsprutepistol, en satt i en flyktbil bakom Vårväderstorget och en fanns i en hyrd reservbil.

De övriga tre i denna grupp är Onur Corap och Jonis Adan som döms till 14 års fängelse; samma som i tingsrätten samt Josef Hällgren som får sitt straff sänkt med två år till tolv års fängelse. Dessa tre är i dag 21 år gamla.

14 års fängelse är maxstraffet som kan dömas ut till en person under 21 år.

Ytterligare två män fälls av hovrätten för medhjälp till mord. De har dock haft en mer perifer roll än de fem som var på eller i direkt närhet till krogen.

Det handlar om en i dag 21-årig man som var med och planerade attacken och under den befann sig i en lägenhet i södra Biskopsgården. Han får samma straff som i tingsrätten: fängelse i tio år.

Den sjunde mannen som döms var vid dådet 18 år gammal. Hans straff sänks med två år till fem års fängelse. Han frias för att ha deltagit i den avledningsmanöver som utgjordes av uppeldning av bilar i Tuve och Lillhagen. Han fälls dock för grovt narkotikabrott och för det grova vapenbrottet när han greps i Majorna med mordvapnen, dagen efter krogattacken, tillsammans med Adam Abdulahi och Jonis Adan.

ANNONS

I tingsrätten dömdes en åttonde man, 22 år gammal, till 14 års fängelse, främst för att ha anlagt de avledande bränderna. Han försattes på fri fot i tisdags och frikänns av hovrätten.

Kammaråklagare Niklas Högdén är en av de tre åklagare som arbetat heltid med den gigantiska utredningen sedan våren 2015.

- Vi är naturligtvis nöjda med att hovrätten godtagit våra bedömningar i stor utsträckning. Den stora ändringen är att de åtalade fälls för medhjälp, vilket var vårt andrahandsyrkande. Men det påverkar inte straffmätningen i någon större utsträckning.

Åklagarsidan har inga planer på att överklaga domen.

- Det är en gedigen dom som vi inte har några synpunkter på.

Niklas Högdén har heller inga invändningar mot domen mot 22-åringen som i tingsrätten dömdes till 14 års fängelse och nu frikänns.

- Hovrätten ansåg att vi inte kunnat bevisa bränderna eller de andra sakerna vi la honom till last. Därmed är det viktigt att påpeka att han måste betraktas som oskyldig, säger Högdén.

Advokat Rolf Skårman företräder livstidsdömde Ahmed Warsame, som han talade med efter domen:

- Hans grundinställning är oförändrad - han anser sig vara oskyldig och har svårt att förstå att han överhuvudtaget kunnat bli dömd, säger Skårman.

ANNONS

I domen finns ett tämligen utförligt resonemang om gränsdragningen mellan att betraktas som medhjälpare och gärningsman. Det landar i att det är en glidande skala och att "de fem" är nära att bedömas som gärningsmän. Och då blir straffvärdet lika högt som om de vore gärningsmän.

Rolf Skårman räknar med att Högsta domstolen ger prövningstillstånd.

- Ska man få livstid för medhjälp? Det är en viktig fråga för HD.

ANNONS