Så skulle det bli om alliansen och Demokraterna tog över

Alliansen och Demokraterna skulle tillsammans få majoritet i Göteborg, enligt GP/Sifo. Om det finns förutsättningar för ett samarbete är inte helt givet – men det finns frågor som förenar. Här är några av de förändringar som väntar om de tar över i höst.

ANNONS
|

Moderaternas gruppledare Jonas Ransgård har hittills passat på frågan om han skulle kunna tänka sig att samarbeta med Demokraterna.

Demokraternas ledare Martin Wannholt har kommit med något dubbla besked och sagt att alliansen har en "deal" direkt om de kan tänka sig att backa om Västlänken – samt att han möjligen, kanske kan tänka sig att kompromissa om tågtunneln.

Och det finns alldeles säkert fler saker än Västlänken som talar emot att Demokraterna och alliansen kommer att kasta sig i varandras armar på valnatten.

LÄS MER:Svagt stöd för alliansen – trots S-kris i Göteborg

Personkemin ett hinder

Personkemin mellan Martin Wannholt och alliansledarna – som han i princip betecknat som lydiga underhuggare till det rödgröna styret – är inte hundraprocentig. Inte minst finns det en del som inte klickar mellan den noggranne Jonas Ransgård och den något mer känslostyrde och yvige Martin Wannholt.

ANNONS

Men med dessa förbehåll: både alliansen och Demokraterna vill gärna se ett maktskifte.

Och enligt GP/Sifo skulle de, förutsatt att KD klarar sig kvar i fullmäktige, tillsammans få precis över 50 procent – och en majoritet hade onekligen gett stora möjligheter att lägga om kursen för Göteborg.

Så låt oss titta på vad de vill göra.

• Både alliansen och Demokraterna trycker i sina budgetförslag hårt på att det måste tillföras mer pengar till det de betecknar som välfärdens kärna, skola, förskola och äldrevård. Pengarna ska tas från effektiviseringar, men också genom utförsäljningar. Alliansen vill sälja Kommunleasing AB och delar av Göteborg energi. Demokraterna vill lägga ned Älvstranden utveckling och dra ned kraftigt på anslaget till Business region och Göteborg & co. Båda vill också sälja av bland annat tomtmark.

Öppnar för ombildningar

• För hyresgästerna inom allmännyttan skulle det också bli förändringar. Både alliansen och Demokraterna vill att fler kunna äga sin bostad och driver frågan om att hyresgästerna ska ha rätt att driva igenom en ombildning till bostadsrätter, om två tredjedelar av de boende i en fastighet inom allmännyttan så önskar.

• I budgetförslagen trycker både alliansen och Demokraterna hårt på trygghetsfrågan. Demokraterna vill att 300 kvarterspoliser tillförs Göteborg, i samarbete med staten. Alliansen kräver också fler poliser och vill i väntan på att det är möjligt se "trygghetsvakter" i bostadsområden och kollektivtrafiken.

ANNONS

Båda hyllar bilen

• Även om alliansen och Demokraterna inte är överens vad gäller Västlänken, så finns det annat på trafikområdet som förenar. En sådan sak är synen på bilen. Enligt stadens trafikstrategi ska bilresandet minska med 25 procent. Moderaterna har i fullmäktige drivit frågan om att det ska rivas upp, hittills utan framgång. I alliansens gemensamma budget talas det nu om att bilen är nödvändig för många göteborgare och att det krävs investeringar i ny infrastruktur för alla trafikslag. På motsvarande sätt heter det i Demokraternas budget att stadens trafikstrategi ska "omformuleras med en positiv syn på personbilen".

Men det finns också frågor där alliansen och Demokraterna står en bit ifrån varandra. Som att de senare vill banta antalet stadsdelsnämnder till fyra och rationalisera bort alla politiska sekreterare.

Samt, framförallt, Västlänken. Om alla parter tar sig ur den förhandlingen med hedern i behåll kan bara framtiden utvisa.

ANNONS