Svårt parlamentariskt läge väntar efter att svenskarna lagt sin röst.
Svårt parlamentariskt läge väntar efter att svenskarna lagt sin röst. Bild: TT

Rysaren – rödgröna marginellt större än Alliansen

Vallokalerna har stängt. Svenska folket har sagt sitt. Deras röst är ett splittrat valresultat. Nu väntar ett svårt parlamentariskt läge och att partierna måste börja förhandla.
– Det partierna har sagt fram till i dag ska man ta med en väldigt stor nypa salt, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap och GP:s valexpert.

ANNONS
|

Snabbaste valdistrikt att räknas var Hyppeln i Öckerö kommun. Det var klart redan vid 20:30 på söndagskvällen.

Där blev Sverigedemokraterna största parti med 26 procent av rösterna. Ett resultat som låg i linje med vad partiet hade hoppats på som riksdagsresultat.

Men några timmar senare skulle de bli besvikna.

För uppgången kom, men blev inte lika stor som man hade räknat med. När 6 000 av 6 004 distrikt hade räknats låg de på 17,6 procent.

Har de nått sitt tak?

– Det är väldigt svårt att säga. Den grupp som tycker att de har en bra invandringspolitik är nog på över 30 procent. Den har man inte mobiliserat fullt ut. Men det är inte säkert att alla som tycker att de har den bästa invandringspolitiken tycker att de är det bästa partiet, säger Jonas Hinnfors.

ANNONS

Även Vänsterpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna har gått fram jämfört med tidigare valresultat.

För Socialdemokraterna och Moderaterna kom den väntande nedgången men den blev lägre än vad många hade räknat med.

Tvingas navigera i ett splittrat valresultat

Trots det har Sverige landat i ett svårt parlamentariskt läge och nu gäller det för partierna att navigera i ett splittrat resultat och hitta ett alternativ för att styra Sverige.

Det kan bli svårt menar Jonas Hinnfors.

– Flera regeringsalternativ ger inte majoritet men det innebär inte att de inte skulle kunna vara politiskt möjliga. För man kan tänka sig att man då på något sätt kan få stöd av olika slag, säger Jonas Hinnfors.

Under valnatten räknade statsvetaren på tänkbara politiska konstellationer för att nå de 175 stolar som krävs för en majoritet.

– Om vi tittar på ett styre bestående av Socialdemokraterna, Centern, Miljöpartiet och Liberalerna. Något som Stefan Löfven drömt om lite, eller som man har antytt att man skulle kunna tänka sig. Om de här siffrorna stämmer räcker det inte, säger Jonas Hinnfors.

För få mandat skulle det även bli för ett styre bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Detsamma gäller för en koalition mellan Socialdemokraterna och Moderaterna menar Jonas Hinnfors.

På måndag är det ett annat läge

En politisk majoritet är dock inte helt nödvändig. Sverige är vant vid olika former av minoritetsstyren. Men då har det handlat om att regeringsbildaren får stöd av ett parti som ligger dem närmare politiskt.

ANNONS

Nu kommer det istället krävas någon form av större blocköverskridande samarbete säger Jonas Hinnfors. Något han påpekar är möjligt.

– Det partierna har sagt fram till i dag ska man ta med en väldigt stor nypa salt. Till exempel Allianspartierna har behövt bevara linjen att man håller sams. Men imorgon är det ett annat läge. Då har man ett valresultat och då står Alliansen inför ett val om man vill samarbeta med Sverigedemokraterna. Där har framförallt Centerpartiet och Liberalerna varit otroligt mångordiga om att man aldrig ska samarbeta, säger Jonas Hinnfors.

Miljöpartiet ser ut att få sitta kvar

I SVT:s traditionsenliga vallokalsundersökning, Valu som publicerads när vallokalerna stängde klockan 20:00 låg Miljöpartiet på 4,2 procent. Farligt nära spärren.

När distrikten sedan räknas tycks dock oron ha varit obefogad. Med 6 000 distrikt räknade låg partiet på 4,3 procent.

– Det verkar som att Miljöpartiet klarar sig. Det är otroligt viktigt för de rödgröna. För om de åker ut är Alliansen är tydligt större.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS