Putin möter Erdogan för nystart

Ett historiskt besök, en nystart. Så beskriver den turkiske presidenten Erdogan sitt möte med Putin i Ryssland i dag. De var fiender, men nu är den ryske ledaren "min vän Vladimir". Det är en markering.

ANNONS
|

Vladimir Putin är paria och partner i väst. Han fördöms för ingripandet i Ukraina och för en aggressiv försvars- och säkerhetspolitik mot EU och Nato.

Samtidigt behövs han som en förtrogen inte minst i kampen mot Islamiska staten och för att få fred i Syrien.

– Ryssland har varit maktpolitiskt skickligare än USA. För att komma framåt med FN-förhandlingarna om Syrien är Ryssland kanske viktigare än USA", säger Jan Hallenberg, professor i statsvetenskap vid försvarshögskolan.

Putin utnyttjar sin starkare position. Han försöker få det att framstå som att han är ledande på alla frågor, enligt Jan Hallenberg.

Han gynnas också av ett EU som har försvagats och splittrats av ekonomin och den uppslitande flyktingfrågan - och av det amerikanska presidentvalet.

ANNONS

– Donald Trumps positiva yttranden om Putin och förståelse för Rysslands agerande på Krim och i viss mån i Ukraina ses positivt från den ryska sidan, säger Jan Hallenberg.

Ryssar misstänks ha legat bakom en hackerattack mot demokratiska partiet.

– Det är lätt att måla upp konspirationsteorier. Men det är uppenbart att ryssarna i viss mån försöker påverka det amerikanska presidentvalet och att Trump spelar med i det spelet, även om jag inte riktigt tror att han begriper vad som pågår.

I allt som händer hoppas Ryssland "frysa konflikten" i Ukraina, enligt Jan Hallenberg.

– Tanken på ett Nato-medlemskap är ännu mera osannolikt när ryska trupper kontrollerar delar av östra Ukraina. Den ukrainska statsledningen har försvagats. Det tjänar Rysslands sak att visa att Ukraina, lierat med väst, är ett misslyckande.

Nedskjutningen av ett ryskt stridsplan längs gräsen mot Syrien förra året var enligt den ryske presidenten ett knivhugg i ryggen. Han frös förbindelser och ekonomiska projekt med Turkiet i vredesmod. Men till slut bad president Recep Tayyip Erdogan om ursäkt, och efter försöket till statskupp ringde den ryske presidenten snabbt och uttryckte sitt stöd.

I dag (tisdag) kommer Erdogan till Ryssland på ett försoningsmöte. I en intervju med nyhetsbyrån Tass säger han:

ANNONS

– Jag tror att samtal med min vän Vladimir kommer att öppna en ny sida i våra bilaterala relationer.

Jan Hallenberg:

– Den turkiska regimen är hämndlysten och utnyttjar kuppförsöket för att genomföra stora utrensningar. Signalerna om att USA och EU skulle vara inblandade i kuppen är bara nonsens. Men det är oroande om det skulle leda till en brytning mellan framför allt Turkiet och USA. Jag tror inte att Erdogan är beredd att ändra den strategiska alliansen med USA, det tror jag inte. Men det kan inte totalt uteslutas.

Erdogan har gjort en maktpolitisk kalkyl, menar Jan Hallenberg.

– Han går inte från fiendeskap till allians, men mer neutrala och hyggliga förbindelser. Om relationen med Nato skulle förändras vore det ett gigantiskt steg. Det är ju ett fundament i Turkiets säkerhetspolitik. Däremot har Erdogan markerat att han har flera spelplaner att agera på. Budskapet: Ni ska inte inbilla er i Nato och USA att jag i varje läge gör som ni vill. Jag har minsann andra vänner också.

ANNONS