Protesterna mot Västlänken bara fortsätter

Motståndarna mot Västlänken fortsätter att protestera trots att planerna rullar på och bygget beräknas starta nästa år. "Vi lyckades stoppa vindkraftverken i Hake fjord", säger Matts Nilson.

ANNONS
|

Varje vecka står de "griniga gubbarna" och "sysslolösa pensionärerna" på Gustaf Adolfs torg och protesterar mot bygget av Västlänken. Texten på de orangelysande västarna kommer från en beskrivning från den moderata politikern Johnny Magnusson, som de protesterande tagit till sig och vänt till något positivt.

En gång i månaden flyttar demonstranterna över till Kronhuset, när kommunfullmäktige sammanträder, och ställer sig och delar flygblad och pratar med politikerna.

– Ann-Sofie Hermansson ska ha all heder av att hon i alla fall pratar med oss. Det gjorde inte hennes företrädare, säger Matts Nilson om kommunstyrelsens S-ordförande.

Vill ha oberoende granskning

Samtidigt konstaterar han och de andra som samlas runt banderollerna att de inte finns så många tecken på att politikerna verkar svänga i frågan.

ANNONS

– Vi vill ha en oberoende granskning av alternativen, säger Anne-Catrine Heltander.

Hon säger att hon aldrig tidigare engagerat sig partipolitiskt, men att trängselskatten och Västlänksbygget fick henne att gå med i Vägvalet, där också Matts Nilson är med.

– Titta hur det gick i USA. Så går det om man inte lyssnar på folket, säger han.

Matts Nilson säger att han lägger minst ett par timmar om dagen på sitt politiska arbete.

– Det funkar ju när man är pensionär.

Anne-Catrine Heltander säger att det är värt det, att demokratin måste försvaras.

Varför är det så få unga som protesterar?

– De jobbar och många unga har inte tålamod och inte vår vana att se in i framtiden, säger Matts Nilson.

Olika lösningar

Båda är övertygade om att bygget av tågtunneln går att stoppa. Vägvalet har i stället förordat det som kallas Förstärkningsalternativet i utredningarna, andra vill ha Gårdalänken.

– Det viktigaste är att det blir en utredning och att man löser kollektivtrafiken. Brunnsparken och Drottningtorget är hopplösa, säger Matts Nilson.

Vid torsdagens KF-möte hade ovanligt många samlats framför Kronhuset. Västlänksmotståndare av olika schatteringar fick sällskap av de som vill ha kvar GS buss i kommunal ägo, de som vill ha ett veteranmonument och de som vill värna asylrätten.

ANNONS

– Vi försöker bli fler och fler för varje månads möte. Vi vill att det ska bli en ny stor demonstration, säger Bo Janstrand från Västsvenska folkinitiativet som också är emot Västlänken.

Protesterna

  1. I kommunfullmäktige är det Vägvalet och Sverigedemokraterna som är emot Västlänken och trängselskatten. De båda partierna har 11 av 81 platser.
  2. Trängselskatten infördes 2013 efter ett beslut i riksdagen 2012.
  3. I samband med valet 2014 hölls en rådgivande folkomröstning om trängselskatten efter en intensiv kampanj och namninsamling. Nej-sidan fick 57 procent och ja till fortsatt trängselskatt 43. Valdeltagandet var 73 procent.
  4. I mars 2015 beslutade KF att ändå behålla trängselskatten, som ska medfinansiera Västsvenska paketet där Västlänken ingår.
ANNONS