Polisskjutne mannen försatt på fri fot

Den 25-årige man som i onsdags häktades misstänkt för att med bil ha försökt köra på en polis i Bergsjön i lördags, sattes på fredagsförmiddagen på fri fot.

ANNONS
|

Mannen var inledningsvis misstänkt för mordförsök. Inför häktningsförhandlingen ändrade kammaråklagare Stina Lundqvist rubriceringen till försök till grov misshandel.

Under denna rubricering blev mannen i onsdags häktad som på sannolika skäl misstänkt.

Han häktades i sin utevaro då han under onsdagen var på väg till operation för de skottskador han fick i benet när han sköts av polis.

Släpps fri

Efter ett förhör på fredagsmorgonen beslutade Stina Lundqvist att försätta mannen på fri fot.

- Han är fortfarande misstänkt men jag anser inte att det i nuläget finns häktningsskäl, säger åklagaren.

Vad har tillkommit?

- Han satt framförallt häktad för kollusionsfara, att han skulle kunna förstöra utredningen. Den risken har minskat när vi nu har hunnit prata med dem vi velat prata med.

ANNONS

Är misstanken mot honom lika stark som tidigare?

- Ja, det är den i nuläget. Men sedan får vi se hur det blir framöver, svarar Stina Lundqvist.

Kritisk till häktningen

Advokat Björn Hurtig, som varit starkt kritisk till häktningen, välkomnar åklagarens beslut:

- Det var ett helt riktigt och proportionerligt beslut att sätta honom på fri fot. Han är målsägande i detta.

Advokat Hurtig har varit på platsen i Bergsjön där 25-åringen greps i lördags.

- Jag har svårt att få ihop det som påstås om händelseförloppet. Jag tror att åklagarens beslut att sätta min klient på fri fot grundas i att man insett att bevisningen inte är så stark som man trott.

Björn Hurtig kommer att vara den 25-årige mannens målsägandebiträde i den kommande utredningen av polisens skott mot honom. Hurtig anser det vara grovt felaktigt att denna utredning inte startade genast efter händelsen, i lördags.

- Min uppfattning är att utredningen inte kom igång genast för att det var en polis som skjutit. Om det i stället hade varit min klient som skjutit rakt in i en bil, då hade han varit häktad för försök till mord eller dråp, säger Björn Hurtig.

ANNONS